ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

08 • 04 • 2014

Norvēģijā noskaidroti vispusīgākie slēpotāji

Nedēļas nogalē Rēldālē, piedaloties vairākiem ļoti pazīstamiem distanču slēpotājiem un biatlonistiem, norisinājās ikgadējās sacensības, kurās noskaidroja Norvēģijas vispusīgāko slēpotāju. Dalībniekiem bija jāsacenšas kalnu slēpošanā milzu slaloma braucienā un distanču slēpošanā. Vispusīgākā slēpotāja titulu vīriem otro gadu pēc kārtas ieguva Haralds Arnesens, bet dāmām pirmo reizi pie uzvaras tika Tuva Tufdāla Stāvere, kura pirms pusotra mēneša startēja Madonā Skandināvijas kausā distanču slēpošanā.

Vispusīgākā slēpotāja noskaidrošanā piedalījās vairāki titulēti biatlonisti ar Laršu Bergeru un nupat Sočos par Olimpisko čempioni kļuvušo Tīrilu Ekhofu priekšgalā, kā arī vairāki augsta līmeņa distanču slēpotāji, bet šoreiz bez sezonas laikā nogurušās pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētājas Terēzes Juhaugas un šo sezonu neveiksmīgi aizvadījušā Petera Nortuga. Toties uz starta izgāja pasaules čempionāta medaļnieks Šjūrs Rēte, “Tour de ski” otrās vietas ieguvējs Kriss Jespersens, maratona distanču meistari brāļi Auklandi, pasaules kausa posma uzvarētāji Anderšs Glērsens un Pols Gulbergs, kā arī olimpiskie čempioni un medaļnieki ziemeļu divcīņā Magnus Muens, Magnus Krogs un vairāku pasaules kausa posmu uzvarētājs Mikko Koksliens un citi. Kopējas balvu fonds bija 200 000 NOK jeb aptuveni 24 300 EUR.

Laika apstākļi varbūt nebija tie paši labākie, bet par ziemas un sniega trūkuma sūdzēties gan nevarēja. Nelielā miglā un pāris mīnus grādos sniega kārta bija saglabājusies ap 5 (!) metriem. Skatītāju šoreiz nebija tika daudz – vairāki simti, ko par mazu skaitu arī gluži nenosauksi. Vispirms norisinājās milzu slaloma brauciens, kur likumsakarīgi labākos laikus uzrādīja kalnu slēpotāji. Dāmām tā bija pagājušā gada uzvarētāja Kristīna Helande-Hansena, kura tuvāko konkurenti apsteidza nedaudz virs trīs sekundēm, kas nozīmēja 1:06 priekšrocību pirms slēpošanas daļas, kur bija jāveic virs sešiem kilometriem, pārsvarā pret kalnu (1 sekunde kalnu slēpošanā atbilst 20 sekundēm distanču slēpošanā – aut.piez.). Slēpošanas meistares bija patrenējušas milzu slalomu un, zaudējot labākajai, sākot no 4 sekundēm, slēpošanu sāka vismaz pusotru minūti vēlāk. Tuva Tuftdāla Stāverel (+1 min 33), Tirila Ekhofa un  Silje Slinda (+ 2 min 17), Marta Kristofersena (+ 3.00 min).

Slēpošanā Helande-Hansena ilgu laiku turējās vadībā, bet atkārtot pagājušā gada panākumu neizdevās, jo viņu pēdējā kāpumā noķēra, apdzina un finišā par 15 sekundēm pārspēja 24 gadus jaunā Stāvere, kura beidzot tika pie uzvaras pēc dažām zemāka pakāpiena godalgotajām vietām iepriekšējos gados. Beigās Helande-Hanse tikai sprinta finišā, par 0,1 sekundi apsteidzot pērn Madonā Skandināvijas kausā trijniekā tikušo Silji Slindu, kura uzrādīja ātrāko laiku slēpošanā (17:18). Tirila Ekhofa palika ceturtā (+1:05), bet Marte Kristofersena ar otro slēpošanas laika spēja pakāpties vien uz piekto vietu no kopā 14 startējušām.

Vīriešiem 66 dalībnieku vidū milzu slalomā ātrāko laiku uzrādīja Martins Budals, bet pagājušā gada uzvarētājs Haralds Arnesens bija samērā labā pozīcijā – 4.vietā. Slēpošanas lietpratēji zaudēja ap sešām sekundēm un vairāk un distancē devās pēc 2 minūtēm. Arnesens, kuram pēc nepilnām trim nedēļām apritēs tikai 19 gadi, ātri vien izvirzījās vadībā un savu pārsvaru nosargāja līdz pat finišam, izcīnot uzvaru otro gadu pēc kārtas un apliecinot vispusīgākā slēpotāja statusu.  Līdzīgi kā dāmām arī vīriem otrā un trešā vieta bija tuvu viens otrai un no uzvarētāja atpalika ap piecpadsmit sekundēm, vienīgi viņi nesprintoja tik cieši finišā. Par atlikušajām divām godalgām cīnījās abi šogad Madonā startējušie Vetle Tūli un Sindre Skars, kuru starpā par 2 sekundēm pārāks bija 2011.gada pasaules junioru čempions Skars.

Francūzis Pikārs zaudēja 25 sekundes un ieņēma 4.vietu, par 3,5 sekudnēm apsteidzot Olimpisko čempionu komandu sprintā Eistenu Petersenu. Zaudējot 1:09, desmitnieku noslēdza Laršs Bergers, bet 20. un 21.vietā, zaudējot uzvarētājam nedaudz virs divām minūtēm, ierindojās abi ātrāko laiku uzrādītāji slēpošanā – Kriss Jespersens (14:44) un Šjūrs Rēte (14:17) (Bergers slēpošanā bija par sekundi lēnāks nekā Jespersens un uzrādīja trešo laiku – aut.piez.). Ļabāk no brāļiem Auklandiem nostartēja Anderšs, kurš no uzvarētāja atpalika divas ar pusi minūtes un ieņēma 24.vietu, bet slēpošanā bija tikai 16. ar laiku 15:40.

Ivars Bācis

roldalnedopp_14_01_arrangorfoto.jpg
Uzvarētājs vīriem Arnesens. Foto: langrenn.com


5 Komentāri

Beidzot ir redzami raksta autora iniciāļi!!!! Paldies Ivaram par slēpotāju informēšanu un vispusīgu izglītošanu visas sezonas garumā!

12 • 04 • 2014 / 17:24
Paldies, tāpat arī bez iniciāļiem ir redzams Ivara rokrasts tekstā :)
Jānis
12 • 04 • 2014 / 22:20
Paldies diviem pozitīvajiem komentētājiem :)
Ivars
12 • 04 • 2014 / 23:53
pilnībā pievienojos jau iepriekš minētajiem komentāriem, tiešām Ivars ļoti labi raksta, par slēpošanu. Manuprāt vajadzētu padomāt par sporta komentētāja darbu televīzijā.
Jānis Švika
14 • 04 • 2014 / 13:06
Sveiks lai dzīvo,sveiks lai dzīvo, lai dzīvo sveiks!!!!

15 • 04 • 2014 / 23:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv