ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

01 • 08 • 2014

Maņifikā un Stīvena pārspēj norvēģus “Lysebotn opp” rollerslēpojumā

Ar francūža Morisa Maņifikā un amerikānietes Elizabetes Stīvenas uzvarām noslēgušās Norvēģijā notikušās pazīstamās 7,5km rollerslēpošanas sacensības pret kalnu “Lysebotn opp”. Pasaules kausa ieguvējs un “Tour de ski” uzvarētājs, mājinieku galvenā cerība Martins Jonsruds Sunbī ieņēma otro vietu. Arī dāmu konkurencē otrā vieta tika mājiniecei, jo aiz Stīvenas finišēja slaidā un vieglā Kristīna Stormera Steira, kas trešajā vietā atstāja pasaules kausa ieguvēju biatlonā Kaisu Mekereinenu no Somijas. Tagad jau arī bēdīgi slavenais Peters Nortugs, atpaliekot pusotru minūti, ierindojās astotajā vietā.

LysobotnOpp2014-3.jpg
Moriss Maņifikā. Foto: Skifestivalen BLINK

Jūlija noslēdzošajā dienā Norvēģijā norisinājās pazīstamās rollerslēpošasnas sacensības “Lysebotn opp”, kur no 7,5km pirmais kilometrs ir pa līdzenumu, bet atlikušie 6,5km jāveic pret kalnu. Kopējais kāpums ir virs 600 metriem. Šajās sacensībās norvēģu distanču slēpotājiem parasti konkurenci sastādi ne tikai citi vadošie pasaules slēpotāji, bet arī pašmāju un ārzemju pazīstamie biatlonisti. Šogad šis pasākums izpelnījās papildu mediju uzmanību, jo Peteram Nortugam tas bija pirmais starts pēc maija sākumā piedzīvotās avārijas, kur viņš dzērumā sadauzīja mašīnu un pameta notikuma vietu, mašīnā atstājot cietušo līdzbraucēju.

Jau pēc pirmā kilometra, kad sākās kāpums, vīru konkurencē, kur startēja 90 dalībnieku, priekšgalā bija izvirzījies un no grupas nedaudz atrāvies Moriss Maņifikā, kurš savu pārsvaru sāka palielināt. Taču, kad francūzis bija jau vairāk kā 30 sekundes priekšā, pakaļdzīšanos uzsāka Sunbī ar komandas biedru, pagājušā gada bronzas medaļas ieguvēju pasaules čempionātā skiatlonā Šjūri Rēti. Lai arī abi norvēģi pietuvojās, tomēr Maņifikā finišēja pirmais, atkārtojot savu 2012.gada panākumu. Viņš uzrādīja rezultātu 29:57,2 (par 55 sekundēm atpaliek no sava 2012.gada rezultāta un par 41 sekundi no pagājušā gada uzvarētā Kuerdina Perla (Šveice) uzrādītā laika – aut.piez.) un abus norvēģus apsteidza par attiecīgi par 6 un 14 sekundēm. Abu norvēģu starpā cīņā par otro vietu pārāks bija šī slēpojuma 2011.gada uzvarētājs Martins Sunbī, atstājot Rēti trešajā vietā.

LysobotnOpp2014-2.jpg
Martins Sunbī. Foto: Skifestivalen BLINK

Labāko sešinieku ar minūtes un 10 sekundes deficītu noslēdza pazīstamie biatlonisti brāļi Bē, vecākajam Tarjem ierindojoties piektajā, bet Johannesam 6.vietā. Larš Bergers palika vienpadsmitais (+1:52), uzlecošā somu slēpošanas zvaigzne Ivo Niskanens ierindojās 18.vietā (+2:27), par sekundi apsteidzot norvēģu biatlonistu Emīlu Hegli Svendsenu. 31.vietā (+3:21) finišēja itāļu veterāns un 2006.gada olimpiskais čempions 50km Džordžio Dičenta, bet labākais no “skvadras azuras” bija 10.laiku uzrādījušais Rolands Klara (+1:45). Neiztika arī bez ziemeļamerikāņu dalības, no kuriem 15.vietā bija amerikāņu biatlonists Tims Berks (+2:20), bet 20.vietā (+2:36) finišēja 2011.gada pasaules čempions komandu sprintā Devons Keršovs no Kanādas.  Bija pieteicies, bet diemžēl nestartēja šobrīd pasaules labākais biatlonists Martēns Furkāds, kurš plāno nākošajā gadā piedalīties pasaules čempionātā slēpošanā Falunā (M.Furkāds piedalījās Lysebotn opp 2011.gadā, kad ieņēma 9.vietu – aut.piez.). Toties startēja Martēna brālis Simons Furkāds, kurš palika tikai 39.vietā (+3:51).

Sunbī atzina, ka ir labā formā. Viņš pavasarī un vasarā ir daudz trenējies, tāpēc patīkami sajust, ka ķermenis spēj “atbildēt”. Neskatoties uz 8.vietu, optimistisks bija Nortugs, jo tas ir viņa labākais rezultāts šajās sacensībās, kāds jebkad bijis.

Dāmu konkurencē, kur startēja 50 dalībnieces, sākumā jau izveidojās līderu duets, kuru veidoja Elizabete Stīvena un Soču bronzas medaļas ieguvēja 30km masu startā Kristīna Steira, kuras abas labu “kāpšanas mākslu” ir rādījušas “Tour de ski” noslēdzošajā posmā. Līdz pusdistancei Stīvena un Steira bija kopā, bet tad amerikāniete sāka pamazām atrauties un, uzrādot laiku 32:53,9 finišēja 27 sekundes priekšā norvēģietei. Par trešo vietu cīnījās divas somietes, kuru duelī virsroku ņēma biatloniste un pagājušā gada uzvarētāja “Lyebotn opp” Mekereinena, atstājot ceturtajā vietā Soču sudraba medaļu ieguvēju komandu sprintā un stafetē Kertu Niskanenu, kura bija ceturtā ar dažām sekundēm aiz trijnieka šajā slēpojumā arī pērn. Piektā palika norvēģiete Heidi Venga (+2:16), bet viņas tautiete, Olimpiskā čempione komandu sprintā un vicečempione individuālajā sprintā Ingvilda Estberga ieņēma septīto vietu (+2:45). Labāko desmitnieku noslēdza japāņu klasiskā stila meistare Masako Išida (+3:22), tūlīt aiz sevis atstājot Olimpisko čempioni biatlonā Tirilu Ekhofu no Norvēģijas. Vācu sprintere un viena no labākajām pasaulē pagājušajā sezonā Denīze Hermane ierindojās 12.vietā (+3:46), bet somu veterāne “Aika” (Aino Kaisa) Sārinena ieņēma 14.vietu (+3:55).

Ivars Bācis

LysebotnOpp2014.jpg
Elizabete Stīvena. Foto: Skifestivalen BLINK

Sacensību video

2 Komentāri

Pirmā bilde tik koša:) Daudz skatītāju.
forši
01 • 08 • 2014 / 22:02
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv