ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

08 • 12 • 2013

Latvijas jauniešu starti un treniņnometne Zviedrijā

Ar labiem panākumiem no pirmā sniega  treniņnometnes atgriezušies  Latvijas jaunatnes izlases distanču slēpotāji Kitija Auziņa, Vineta Pētersone, Krista Razgale, Natālija Kovaļova, Arnis Pētersons, Ralfs Eiduks, Raimo Vīgants un Dins Dinārs Gutāns. Nometne notika no 15.novembra līdz 3.decembrim Zviedrijas slēpošanas centros Bruksvallarnā un Idrē, kas ir aptuveni 700km no Stokholmas. Pirmā sniega nometnes slēpotājiem ir svarīgas gatavojoties jaunajai sezonai, jo tādejādi slēpotājs sākot slēpot novembrī pierod pie slēpēm un saslēpotie kilometri dod viņam cerības cīnīties par augstām vietām slēpošanas sacensībām, ne tikai Latvijā, bet arī Skandināvijas valstīs, kur ziemas sporta veidi ir prioritāte un sezona sākas jau oktobrī. Šajā nometnē mūsu sportisti, ne tikai trenējās, bet arī piedalijās FIS sacensībās. Par cik uzdevums bija saslēpot kilometrus un sagatavoties ziemas sezonai, sacensības bija kā pārbaude pēc vasārā veiktā darba un pārbaudīt spēkus sacenšoties ar Zviedrijas sportistiem un citu valstu sportistiem.

DSC_0151.JPG
Vētra Brukslavarrnā

DSC_0124.JPG
No labās: izlases puiši Ralfs, Raimo. Dinārs, Arnis un stūrītī Vineta

Pirmās sacensības bija 24.novembrī sprintā brīvajā solī 1,2km distancē, kur smagos laika apstākļos  piedalijās Kitija, Vineta, Krista, Natālija, Raimo un Arnis. Uz slēpēm tika pavadītas septiņas dienas, kas nav daudz, lai varētu cīnīties ar spēcīgajiem skandināviem, tomēr ātruma īpašības uz slēpēm var izjust vislabāk sacensībās. Junioru grupā Vineta palika uzreiz aiz kvalifikācijas strīpas 31. Vietā, Kitija izcīnija 38.vietu un Krista 41.vietu, līdz ar to kvalifikācija netika pārvarēta. Arnis un Raimo, kas bija jaunākais dalībnieks šajās sacensībās izcīnija attiecīgi 67.vietu un Arnis 81.vietu no 87 dalībniekiem. Pēc šiem rezultātiem arī puiši nekvalificējās nākamajai kārtai. Ar šo startu mūsu sportisti ieskrējās nākamajām sacensībām, kas bija krietni veiksmīgākas.

DSC_0164.JPG
Ceļā uz Idri - atkal pūš un putina

Nākamās sacensības notika Idrē 100km no Bruksvallarnas pie pašas Norvēģijas robežas un uz sniega jau mūsu sportisti bija pavadījuši 14 dienas, kas jau ir krietni ilgāks laiks un saslēpoto kilometru daudzums ir ievērojami audzis, turklāt esam izbaudījuši arī sacensību garšu.

DSC_0171.JPG
Treneri darbā

Idrē sacensības sākās ar sprintu 1,2km brīvajā solī, kur kvalifikācijā Vineta S18 grupā izcīnija 6.vietu un Kitija  9.vietu, kas deva viņām iespēju cīnīties nākamajā kārtā. Diemžēl kvalifikācijas barjēru nepārvarēja Natālija. Lai cīnītos sprintā par augstām vietām ir kvalifikācijas braucienā jātiek 30 labāko vidū un tālāk jāpiedalās izslēgšanas braucienos, kur katrā braucienā piedalās 6 sportistes un tālāk tiek divas labākās, kā arī divas pēc uzrādītajiem rezultātiem.  Ceturdaļfinālā Vineta  bija pārliecinoši pirmā, Kitija savā braucienā  izcīnija 2.vietu un arī kvalificējās pusfinālam. Pusfinālā Vineta izcīnija 2.vietu un varēja gatavoties A finālam tikmēr Kitija palika 6.vietā un tas viņai deva iespēju cīnīties B finālā par 7.-12.vietai. Pavisam īss laiks atpūtāi un Kitijai atkal jādodas uz starta, kaut gan izskatijās, ka spēka vairs nav palicis daudz. Kitija ļoti labi iesāka un beigās nosargāja savu 9.vietu kopvērtējumā, braucienā 3.vieta , kas ir augstākai viņas sasniegums starptautiskās sacensībās. Ar interesi gaidījām A finālu un Vinetas startu. Var teikt, kad medaļa  bija pavisam tuvu. Distances pirmajā daļā Vinetai tik labi neveicās un pēc pus distances tikai  sestā pozīcija, tomēr otrā distances daļā Vineta parādija raksturu un apsteidza divas sportistes un finiša taisnē pierūka pavisam maz, lai izcīnitu trešo vietu. Vinetai 4.vieta un augstākais sasniegums Latvijas sportistēm jauniešu grupā FIS sacensībās.

DSC_0193.JPG
Vineta un Kitija pirms fināliem

Tikpat veiksmīgs starts kvalifikācijā junioru grupā  izdevās Arnim Pētersonam un Dinam Dināram Gutānam, kuri sprintā kvalificējās kā divpadsmitais un astoņpadsmitais, tomēr ceturdaļfinālā viņiem  nepaveicās, jo Arnis iekļuva sadursmē ar zviedru sportistu un nespēja iekļūt labāko divniekā. Neveiksmes turpinājās arī Dināram , jo startā tika salauzta nūja, kas gan tika operatīvi nomainīta, tomēr tas neglāba Dināru un sportists  no tālākajām cīņām izstājās. Jauniešu grupā kvalifikācijas kārtu pārvarēja arī Ralfs Eiduks sasniedzot deviņpadsmito laiku, tomēr nākamajā kārtā Ralfs izkrita, jo savā braucienā finišēja 5.vietā. Domāju, kad pieredzes trūkums sprinta sacensības neļāva mūsu junioriem turpināt cīņu, jo kvalifikācijas rezultāti viesa cerību, kad kāds no junioriem turpinās cīņu izslēgšanas braucienos.

Tomēr mūsu sportisti šajā dienā bez medaļām nepalika. V16 grupā 1998./99. g.dz. zēniem masu startā 4km distance brīvajā solī 30 dalībnieku vidū nepārspēts palika un zelta medaļu izcīnija Raimo Vīgants. Jau no paša sākuma Raimo izvirzijās vadībā, tomēr viens no zviedru slēpotājiem neļāva viņam atrauties un pēc 2km pat izvirzījās vadībā. Raimo turējās līdzi, kad krietni garākais augumā  zviedru sportists taisnēs sāka kāpināt tempu. Apmēram 1km pirms finiša Raimo vairs negaidīja finiša taisni un kāpumā sprinta ātrumā apsteidza zviedru, kas kāpumā nebija tik ātrs. Pirms finiša taisnes Raimo bija atrāvies aptuveni 5 metrus un bija skaidrs, kad viss izšķirsies finiša taisnē. Zviedru sportists  finiša taisnē centās izmantot  savu auguma pārsvaru un tuvojās mūsu sportistam, tomēr Raimo arī palielināja tempu un izrāva uzvaru un zelta medaļu Latvijas komandai. Tas bija pārsteigums zviedru komentētājiem un viņi vairākas reizes atkārtoja Raimo vārdu un Madonas sporta skolu, kurā viņš trenējas. Kā Raimo teica pēc finiša, tad zviedru sportists taisnēs bija ātrāks pateicoties savam augumam un garajam solim un grūti bija taisnēs viņam turet līdzi, tāpēc vajadzēja apsteigt viņu kalnā, kur konkurents nebija tik ātrs, un veikt izšķirošo atrāvienu.

DSC_0199.JPG
Raimo uz pjedestāla pēc uzvaras 4km F masu startā

Nākamajā dienā sacensības notika klasikajā solī. 5km distancē, S18 grupā piedalījās Vineta, Kitija, Krista, sieviešu grupā Natālija. Labāko rezultātu sasniedza Vineta, kura izcīnija 13.vietu. Par 29 sek. lēnāku laiku nekā Vinetai, uzrādija Kitija, kas S18 grupā deva viņai 18.vietu. 21.vietu izcīnīja Krista. Rezultāti rāda, ka Vineta spēj labi nobraukt arī klasiskās distances un ar katru dienu viņas rezultāti tikai aug. Natālijai labākie starti domāju vēl būs priekšā , jo arī pagājušajā gadā viņas rezultāti attiecībā pret Kitiju nebija iepriecinoši, tomēr Latvijas čempionātos Natālija spēj sastādīt nopietnu konkurenci pārējām sportistēm.

10km klasikajā solī startēja Arnis Pētersons junioru grupā, Ralfs Eiduks V18 grupā.Rezultāti rāda, kad klasiskie soļi mums nav stiprā puse un treniņos šis solis ir jābrauc krietni vairāk, lai rezultāti augtu. Arnim 15. rezultāts junioru grupā no 29 dalībniekiem, Ralfam 30.vieta V18 grupā. Sacensībās junioru grupā piedalijās arī Viesturs Eglītis, kurš bija atbraucis uz pirmā sniega nometni ar savu klubu un kuru līdzfinansēja arī Slēpošanas savienība. Viesturs sprintā kvalificējās nākamajai kārtai kā 27., tomēr nespēja tālāk kvalificēties un no tālākajām cīņām izstājās. Klasikajā soli Viesturam 19.vieta un viņš zaudēja Arnim 1min04 sek. Jāatzīmē, ka jauniešu un junioru sacensības notika dramatiskos laika apstākļos- vētrā, sniegputenī. Pirms sacensībām organizatori pat sprieda, vai tās neatcelt.

Raimo bija jābrauc 4km un šoreiz ar atsevišķu startu pa pāriem savā 99.g.dz zēnu grupā. Šoreiz Raimo uz starta gāja kā favorīts, ko zviedru komentētāji, dodoties viņam distancē, ne vienu vien reiz atkārtoja. Jau ar pirmajiem metriem Raimo no sava starta partnera atrāvās  un turēja  augstu tempu. Distanci Raimo veica 11.min 42sekundēs un izcīnija savu otro zelta medaļu šajās sacensībās, savu tuvāko konkurentu apsteidzot par 16 sekundēm. Pēc finiša Raimo teica, kad viņš jutis lielu atbalstu trases malā ne tikai no mūsu komandas , bet arī no skatītājiem,  zviedru treneriem un tiesnešiem, kā arī sportistiem, kas nebrauca klasisko distance, bet cīnijās ar Raimo pirmajā dienā. Rezultāti parādīja, kad Raimo spēj šajā vecumā konkurēt ar saviem vienaudžiem Skandināvijas valstīs un tas vieš cerības uz labiem rezultātiem arī turpmāk.

DSC_0203.JPG
Raimo ar savu treneri Daini pēc apbalvošanas

Paldies  Latvijas Slēpošanas savienībai un sportistu novadu pašvaldībām par  finansiālu atbalstu, kā arī sportistu vecākiem un skolām par sapratni.

Latvijas jaunatnes izlases treneris: Dainis Vuškāns
Foto komentāri: Ilze Cekule

DSC_0143.JPG
Atrokam autobusiņus Bruksvalarnā

DSC_0149.JPG
Kupenās pie mājām, kurā pavadījām nometnes pirmo daļu

DSC_0188.JPG
Ralfs sprinta kvalifikācijā Idrē

DSC_0190.JPG
Natālija sprinta kvalifikācijā Idrē

DSC_0133.JPG
Kitija distancē

DSC_0195.JPG
Vineta cīnās finālā

13 Komentāri

Malači jaunieši :)
LR
08 • 12 • 2013 / 16:23
Paldies par rakstu. Lūdzu vairāk tādus :)
Interesanti
08 • 12 • 2013 / 16:46
kopīga busiņu atrakšana un citas līdzīgas grūtas lietas vieno cilvēkus un veido komandu. :) to arī novēlu visiem lai turpmāk būtu, nevis katrs pa kaktiem un viens otram sariebt un aprunāt kā tas novērots līdz šim.

08 • 12 • 2013 / 17:06
vienkārši super un foršas bildes!
biatlonists
08 • 12 • 2013 / 18:29
Labs jauniešu komandas veidošanās sākums, to vajadzētu saglabāt visu šo sezonu. Nākošgad LSS būtu jāmēģina atrast iespēja jauniešus savest kopā jau pirmssezonā.

08 • 12 • 2013 / 22:08
Lieliskiii!!!!!

08 • 12 • 2013 / 22:15
Malači, tā tik turpināt!:)

08 • 12 • 2013 / 22:15
super!

08 • 12 • 2013 / 22:31
aug jauna un perspektīva paudze!

09 • 12 • 2013 / 00:01
trenerītis vareni lepns izskatās bildē ar savu audzēkni!

09 • 12 • 2013 / 09:39
Tomēr labākais speciālists Latvijā darbā ar jauniešiem.

09 • 12 • 2013 / 20:08
Žēl, ka jaunieši netiek ne līdz pieagušo līmenim, pat ne junioru.

09 • 12 • 2013 / 20:54
Meitenēm jau nu gan tiek un pat pārspēj, kas nav normāli un parāda švako pieaugušo vai junioru līmeni.

10 • 12 • 2013 / 09:22
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv