ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

27 • 11 • 2013

Kūsamo sākas pasaules kausa sezona, startēs Arvis Liepiņš

Šo piektdien Somijas pilsētā Kūsamo ar pirmo posmu sāksies Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Jau ceturto gadu pēc kārtas tur piedalīsies arī Latvijas izlases dalībnieks un SS „Arkādija” pārstāvis Arvis Liepiņš. 

Jau divas nedēļas nogales ir aizvadītas vairākas FIS sacensības, bet pēc divām dienām vienā no Somijas slēpošanas centriem Kūsamo tiks dots starts jaunajai Pasaules kausa sezonai. Nedaudz neierasti, bet tā kā ne Diseldorfā, ne Jelivārē un arī ne Beitostēlenā šoreiz nebija paredzēts rīkot augstākā līmeņa distanču slēpošanas sacensības, tad Kūsamo šogad būs pirmais posms pasaules kausam. Arī šoreiz sacensību programmā būs mini tūre jeb trīs disciplīnas, kas pirmo reizi tika rīkota 2010.gadā. Mini tūre ietver sprintu klasiskajā stilā (trīsdesmit labākie saņem bonusa sekundes, kuras tiek atrēķinātas no kvalifikācijā uzrādītā laika – aut.piez.) un divas distances – viena klasikā, bet otra brīvajā stilā, un katru gadu mainītā secībā, t.i., vienu gadu noslēdzošajā dienā ir klasiskais solis, bet nākamā gadā slidsolis.  Šogad klasiskais stils būs sestdien jeb otrajā dienā, bet svētdien iedzīšana notiks brīvajā stilā.

Iepriekšējās trijās tūrēs piedalījās Arvis Liepiņš un arī šogad SS „Arkādija” pārstāvis nelaidīs garām „Ruka triple”. Līdz ar to Kūsamo kļūs par vietu, kur Arvis visvairāk ir piedalījies pasaules kausa posmos. Pērn Liepiņam mini tūrē izdevās ļoti labi nostartēt. Sprintā viņš labākajam zaudēja 16 sekundes un pirmo reizi Kūsamo sprintā tika simtniekā, ierindojoties 90.vietā un nopelnot 119 FIS punktus. Nākamā dienā 10km brīvajā stilā gāja vēl labāk. No uzvarētāja Aleksandra Ļegkova Arvis atpalika tikai 2:05 un ieguva savus labākos FIS punktus Pasaules kausa apritē – 75,99 punkti. Šāds sniegums ļāva madonietim pirmo reizi trijos gados kvalificēties iedzīšanai noslēdzošajā dienā,, jo 2010. un 2011.gadā pēc pirmajiem diviem startiem viņš no līdera atpalika virs pieļaujamā limita un netika pielaists startam pēdējā dienā. Taču arī pērn dzīšanās ar pārējiem pakaļ Nortugam izpalika, jo spēku taupīšanas nolūkos tika pieņemts lēmums iedzīšanā nestartēt. Šosezon Liepiņš jau divas nedēļas nogales ir piedalījies FIS sacensībās Somijā. Uzrādītie rezultāti ir līdzīgi pagājušajam gadam – sprintā drusku labāki, bet distancē nedaudz sliktāki. Tā kā šogad arī pastāv reāla iespēja nostartēt tik pat  labi un kvalificēties pēdējai dienai iedzīšanai, kurā šoreiz varētu arī nostartēt. Ja pērn izdevās distancē iegūt zem 100 FIS punktiem, tad šogad jāmēģina tas izdarīt arī sprintā. 

Pagājušais gads paliks spilgtā atmiņā ar Petera Nortuga ļoti grūto uzvaru, vienatnē veicot 15km iedzīšanā un beigās par pusotru sekundi apsteidzot Maksimu Viļegžaņinu un par 2,5 sekundēm kazahu Alekseju Poltoraņinu, un pēc finiša pakrītot bezsamaņā. Nortugs slēpojumu noraksturoja, ka juties, kā bankas aplaupītājs, kuram pakaļ dzenas policija. Un distances beigās bijis ārkārtīgi grūti, jutis lielas sāpes, ka nekad negribētu, lai viņa bērni ko tādu piedzīvo. Kaut arī Peters nupat izteicās, ka cerot uz formas kāpumu Kūsamo, tomēr pēc pagājušajā nedēļā vājā starta Beitostēlenā ir maz ticams, ka viņš spēs atkārot pagājušā gada panākumu (pirms Beitostēlenas bija tikko atgriezies no Augstkalnes, tā kā šonedēļ būs labākā formā – aut. piez.). Savukārt, pagājušā gada parējie divi godalgoto vietu ieguvēji M.Viļegžaņins un A.Poltoraņins ar rezultātiem FIS sacensībās Somijā pēdējās divās nedēļās ir parādījuši, ka būs favorītu statusā. Viņiem varētu pievienoties norvēģis Martins Sunbī, kas uzvarēja abās distancēs Beitostēlenā, un arī 2011.gada mini tūres uzvarētājs A.Ļegkovs, kurš pirms dažām dienām uzvarēja Zviedrijā, pārspējot Markusu Helneru. Grūti ko pateikt par Dario Kolonju, kurš šosezon vēl nekur nav startējis, bet šveicietis var būt labs gan sprintā, gan distancē.  

Dāmu konkurencē noteikti vairs tik pārliecinoši neuzvarēs Marita Bjergena, ja vispār uzvarēs, jo daudz spēcīgāka nekā pērn būs komandas biedrene Terēze Juhauga, kurai vājais punkts ir sprints, bet par labu „Duracell baterijai” (viena no Juhaugas iesaukām – aut.piez.)  nāk tas, ka iedzīšana ir slidsolī, kur viņa pēdējā laikā pārspēj Bjergenu. Pēc pirmajām divām dienām starp līderēm noteikti būs Justīna Kovaļčika, bet polietei „pieklibo” slidsolis, par ko vēlreiz varēja pārliecināties pirms pusotras nedēļas Muonio, kur viņa palika 24.vietā. Zviedriete Šarlote Kalla ar trim uzvarām Bruksvalarnā apliecināja, ka noteikti cīnīsies ar vadošajām norvēģietēm. varbūt ne uzvara vai trijnieks, bet tuvu pjedestālam varētu būt kāda no krievietēm, un nevar aizmirst arī amerikānieti Kikanu Randalu, kura atsevišķas reizes ir pierādījusi, ka ne tikai sprintā prot labi nostartēt. 

Pasaules kausa posmu visas trīs dienas translēs Eurosport kanāls.

Tikmēr citi Latvijas distanču slēpotāji šajā nedēļas nogalē piedalīsies FIS sacensības Kontiolahti (Somija) un Idrē (Zviedrija), cīnoties par vērtīgajiem FIS punktiem un ceļazīmi uz Olimpiskajām spēlēm. 

Foto: Inka Salmirinne

1 Komentāri

Sportacentrs.com
27 • 11 • 2013 / 19:57
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv