ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

22 • 07 • 2014

Jauniešu grupās Madonā Latvija veiksmīgāka cīņā ar kaimiņvalstīm

Saistītā informācija

Kad bija nostartējušas FIS grupas dāmām un vīriem, savas sacensības Latvijas čempionātā un Madonas kausā brīvā stila distancē ar intervāla startu uzsāka pārējo grupu dalībnieki, kuri vidū bija arī pārstāvji no Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas.  No deviņām grupām lietuvieši uzvarēja vienā, krievi divās, bet Latvija sešās, vairāk kā pusi no tām nodrošinot Eiduku un Krampes ģimenes pārstāvjiem, turklāt meitenes no šīm ģimenēm to paveica vecākā grupā.

V18 grupā (1997./98.g.), kas tāpat kā FIS grupa veica 10km (5x2km) mūsu slēpotājiem konkurenci sastādīja vairāki lietuvieši, kuru vidū bija arī divi Eiropā savā vecumā vadoši ziemas orientēšanās uz slēpēm pārstāvji. Kaut arī līdz pat pēdējā apļa beigu daļai pirmajā pieciniekā bija četri dienvidu kaimiņi, tomēr par šo “leišu” bataljonu pārāks, turklāt pārliecinoši, bija Ralfs Eiduks (Aizkraukles Sporta skola), izcīnot uzvaru un otrā vietas ieguvēju apsteidzot par 1:15. Par otro un trešo vietu visu laiku līdzīgi cīnījās lietuvieši Rokas Vaitkus un Daumantas Petrovas, bet visus apļus otro laiku uzrādījušais Petrovas kļūdījās ar skaitu un devās papildus sestajā aplī, tādējādi atdodot otro vietu Vaitkum, bet uz trešo vietu pakāpās vēl viens Lietuvas pārstāvis Artjoms Bļinovs. Cīņā par trijnieku Latvijas pārstāvju vidū ātri sākušais cēsnieks Niklāvs Eglītis vēlāk pamazām tempu zaudēja, tomēr par 6 sekundēm beigās apsteidza madonieti Kristapu Indriksonu (pēc 6km Niklāva pārsvars bija pusminūte – aut.piez.). Abi kopējā ieskaitē apsteidza pusi no dalībniekiem un ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu.

Meitenēm S18 grupā, kā jau to varēja gaidīt, pārāka par divus un trīs gadus vecākajām sāncensēm bija Patrīcija Eiduka, kurai pēc vecuma tikai pirmais gads būtu S16 grupā (no vienas puses, var saprast, ka daži uztraucas, ka netiek startēts savā grupā, taču, no otras puses, ja divus vai trīs gadus jaunāka meitene ir krietni pārāka, tad atliek trenēties cītīgāk – aut.piez.). Šai grupai bija tādi pati distance kā elitei FIS sacensībās (6km), tā kā varēja pilnībā salīdzināt rezultātus. Un varbūt tieši šis faktors šoreiz nospēlēja lomu, ka sanāca pārcensties. Patrīcija ļoti ātri sāka, bet otrā apļa beigās temps sāka kristies. Savā grupā tas neko neietekmēja, bet pie elites tas sīvā cīņā dotu piekto vietu (36 sekundes viņa zaudētu Andai Muižniecei, bet pēc 2km un 4km Patrīcija atpalika attiecīgi 3,5 un 12 sekundes - aut.piez.). Stabila otrā vieta madonietei Karīnai Pētersonei, bet trešo vietu izcīnīja Aizkraukles BJSS pārstāve Marija Mičule. Negaidīti pēdējā astotajā vietā palika spēcīgā lietuviete Silvija Adomonite, kura, ja ne gluži uz pirmo, tad uz otro vietu noteikti pretendēja.

V16 grupā (1999./2000.g.) puišiem pēc sestdienas kritiena sprinta finālā svētdien uz starta 6km distancē neizgāja mūsu labākais pārstāvis Raimo Vīgants. Līdz ar to favorīta statusā bija lietuvietis Ažuolas Bajoravičus. Taču Kārlis Liepiņš no CPSS nebija ar mieru tā vienkārši atdot uzvaru leitim, pirmo apli veicot par desmit sekundēm ātrāk nekā Bajoravičus. Pēc otrā apļa abi bija līdzīgi, lietuvietim esot par pusotru sekundi priekšā, bet beigās Bajoravičus Liepiņu apsteidza par 21 sekundi. Divu Reiņu līdzīgajā cīņā par trešo vietu madonietis Cīrulis pēdējā aplī spēja apsteigt pirmos divus apļus pāris sekundes priekšā esošo Upenu no CPSS. Meitenes šajā vecuma grupā veica 4km. Pēc pirmajiem 2km vadībā izvirzījās Elīna Radziņa no CPSS un lietuviete Martina Biļiunaite, bet Laura Kvāle (SS “Arkādija”) un krieviete Oļesja Provalinskaja zaudēja 15 sekundes un dalīja trešo vietu. Pēdējo apli visātrāk veica Laura, apsteidzot lietuvieti un nobīdot viņu uz trešo vietu, bet līdz Elīnai pietrūka 3,7 sekundes. Līdz ar to Elīna izcīnīja pirmo vietu, nodrošinot CPSS vienīgo uzvaru, bet Lauras otrā vieta tobrīd bija tikai pirmā SS “Arkādija” godalga.

V14 grupā (2001./2002.g.), kas veica 4km, pārākumu otro gadu pēc kārtas demonstrēja viens no vadošajiem Krievijas slēpotājiem šajā vecumā Jegors Godarevs, kurš tuvākos sekotājus apsteidza par 52 sekundēm. Ļoti aizraujoša cīņa notika par otro vietu un trešo vietu. Madonas BJSS audzēknis Niks Saulītis pēc 2km bija priekšā Jānim Ramam no CPSS 12 sekundes. Taču otrajā aplī vairāk atbalsta un vairāk spēka bija cēsniekam, un J.Rams finišā N.Saulīti apsteidza par pusotru sekundi. Vēl viens CPSS pārstāvis Roberts Rutkovskis līdzīgā cīņā ar vēl trim sāncenšiem pēdējā aplī spēja apsteigt Krievijas slēpotāju Jegoru Besonovu, kā arī nosargāt pārsvaru pār madonieti Uvi Akmentiņu un krievu Nikolaju Jefimovu, ieņemot ceturto vietu kopējā ieskaitē, bet trešo Latvijas pārstāvju vidū. Meitenes šajā grupā sacentās 2km, startējot pēdējā braucienā un slēpojot jau pa citu apli, kas bija 1km garumā. Līdzīgi kā S18 grupā arī šeit uzvarēja dalībniece no jaunākas grupas – Samanta Krampe (2003.g., SS “Arkādija”). Vienīgi atšķirībā no Patrīcijas Eidukas Samantas pārsvars bija pavisam neliels, jo otrās vietas ieguvēja tika apsteigta par 6 sekundēm. Līdzīgi kā brālis Jānis līdz galam braši cīnījās Evelīna Rama no CPSS, kura līdzīgajā cīņā spēja pakāpties finišā uz otro vietu. Savukārt, pēc pirmā apļa otrajā vietā aiz Samantas Krampes  esošo madonieti Agniju Nagli tikai par 0,2 sekundēm beigās apsteidza un no godalgoto trijnieka izstūma Patrīcija Kaminska (SS “Arkādija”).

Pašā jaunākajā V12 grupā (2003.g. un jaunāki) spraiga cīņa par uzvaru norisinājās divu SS “Arkādija” pārstāvju starpā. Pēc pirmā kilometra vadībā ar trim sekundēm pār Gustavu Lukstiņu izvirzījās Bruno Krampe. Otrajā aplī tieši aiz Bruno 30 sekundes startējušais Gustavs tomēr nespēja “pievilkt” klāt un atkārtot panākumu, kādu viņš guva turpat Smeceres silā martā Latvijas čempionātā. Tādējādi Gustavam šoreiz otrā vieta, bet Bruno nodrošināja Krampes ģimenei otro uzvaru, izlīdzinot rezultātu neformālajā cīņā ar Eidukiem 2:2. Taču Eidukiem papildus bonusu un prieku sagādāja jaunākā atvase Edijs, kurš izcīnīja trešo vietu, par trim sekundēm apsteidzot Danilu Luņevu no Krievijas. S12 grupā meitenēm neviens nešaubījās ar krievietes Marijas Kopilovas uzvaru, kura bija triumfējusi Madonā arī pērn. Un viņa arī pārliecinoši uzvarēja. Tā kā trase un distances garums S12 un S14 grupām bija vienādi, tad varēja salīdzināt Kopilovu ar Samantu Krampi, kuras ir vienaudzes un kuras pērs Madonā sacentās vienā grupā.  Un jāteic, ka šogad bija savādāk, jo abas šoreiz brīvajā stilā nostartēja faktiski vienādi, krievietei 2km distanci veicot tikai par 0,3 sekundēm ātrāk. Pagājušajā gadā Kopilova Krampi 2km klasiskā stila distancē bija apsteigusi par 36 sekundēm. Otrajā un trešajā vietā ierindojās CPSS pārstāves Ieva Vaļska un Matilde Sproģe, kas krievietei zaudēja attiecīgi minūti un divas minūtes.

Ivars Bācis

IMG_3140.JPG

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv