ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

26 • 02 • 2014

Igaunijā noslēgusies Skandināvijas kausa sezona distanču slēpošanā

Saistītā informācija

Pagājušajā nedēļas nogalē slavenajā Igaunijas slēpošanas centā Otepē tika aizvadīts noslēdzošais piektais posms Skandināvijas kausam distanču slēpošanā, kurā piedalījās tikai četri Latvijas pārstāvji, kas ir trīs reizes mazāk nekā pērn. Mūsējie diemžēl startēja tikai pirmajā dienā sprintā klasiskajā stilā.

Vīriem uz starta sprinta kvalifikācijā izgāja 116 dalībnieki, starp kuriem bija arī Jānis Paipals un Reinis Korsunovs. Dalībniekiem bija jāveic 1,5km klasiskajā stilā. Vislabāko laiku kvalifikācijā uzrādīja Madonas posma trešās vietas ieguvējs sprintā Matiass Strandvals no Somijas, kurš 1,5km veica 3:28,21. Jānis no soma atpalika 20,5 sekundes un uzrādīja tikai 80.rezultāt, iegūstot 152 FIS punktus, kas ir otrs sliktākais rezultāts šosezon. Vienīgi Olimpiskajās spēlēs Sočos pēc neveiksmīgā starta sprintā nopelnītie punkti ir sliktāki. Arī pērn Skandināvijas kausa posmā Igaunijā viņš klasikas sprintā nopelnīja līdzīgus punktus, bet otrā dienā slidsoļa sprintā ieguva 85 FIS punktus, kas tobrīd bija viņa labākais rezultāts. Reini Korsunovu piemeklēja ķibele, līdz ar to arī sanāca neveiksmīgs starts un 1:22 aiz labākā laika uzrādītāja, kas deva pāri par piecsimt FIS punktiem.

Kaut arī Strandvalam neizdevās pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru, somiem uzvaru nodrošināja Ari Lūsua, kas otrajā un trešajā vietā atstāja zviedru Karlu Kviklundu un tautieti Toni Ketelā. Labākais no igauņiem tāpat kā Olimpiskajās spēlēs bija Raido Rankels, kurš ieņēma 17.vietu un kvalifikācijā Paipalu apsteidza par 14 sekundēm. Kvalifikācijā par pusotru sekundi par Rankelu ātrākie Keins Einaste un Peters Kummels finālbraucienos beigās palika attiecīgi 21. un 26.vietā.

Dāmām piedalījās uz pusi mazāk slēpotāju – 54 dalībnieces. Kvalifikācijā dāmām arī bija jāveic 1,5km, kas ir viena no visgarākajām sprinta distancēm sievietēm. Apsteidzot pusi no dalībniecēm un ieņemot 27.vietu, priekš sevis ļoti labi nostartēja Inga Dauškāne. Viņa labākā laika uzrādītājai Hannai Falkai no Zviedrijas zaudēja 28,6 sekundes un nopelnīja 162 FIS punktus. Inga bija priekšā igaunietēm Raju un Tammjarvai, kurām pēdējā laikā ir formas kritums, jo šobrīd uzrāda krietni vājākus rezultātus nekā sezonas sākumā un vidusdaļā. Aiz palika arī dažas no otrā desmita norvēģietēm, kuras pēdējās divās nedēļas ir piedalījušās astoņās sacensībās. Labs starts nesanāca Vinetai Pētersonei, kura no Falkas atpalika 46 sekundes un nopelnīja 253 FIS punktus, ierindojoties 45.vietā. Kaut arī tikusi trīsdesmitniekā, kas turpina cīņu ceturtdaļfinālā, tomēr reto izdevību mūsu sportiste neizmantoja un uz startu neizgāja.

Finālā Falka tā arī neļāva nevienai konkurentei sevi apsteigt un izcīnīja uzvaru. Viņas tautiete Magdalena Pajala atkal bija uz pjedestāla sprintā, tikai šoreiz par pakāpienu augstāk, bet trešo vietu ieguva Katrina Harsema no Norvēģijas, kas uzvarēja Madonas sprinta kvalifikācijā, bet vēlāk netika tālāk par ceturtdaļfinālu. Labākā no somietēm šoreiz bija pagājušajā gada pasaules čempionāta kvalifikācijas uzvarētāja Mona Līza Malvalehto, kurai Otepē 4.vieta.

Uzvaras piecu posmu kopvērtējumā nodrošināja Katrīna Harsema un viņas tautietis Simons Hākons Estensens, kurš pēdējos divus posmus Latvijā un Igaunijā izlaida. Abi ieguva papildkvotu un tiesības piedalīties pasaules kausa posmos.

Cerams, ka mūsējo pasivitāte attiecībā uz Skandināvijas kausa posmiem nebūs par iemeslu, lai nākošajā sezonā Latvijai tiktu atņemta viena posma rīkošana. Norvēģijas posmā nestartēja neviens, bet Zviedrijā tikai Slotiņš. Arī Vuokati un Otepē bija ļoti maz mūsējo. Skandināvijas kausa posmi ir iespēja salīdzināt savus spēkus un iegūt stimulu neatlaidīgāk trenēties, lai ietu uz augšu. Protams, pieredzei ir vajadzīgi pasaules kausa posmi, lai pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs netrīcētu kājas, taču, ja Skandināvijas kausa posmos Somijā, Zviedrijā vai Norvēģijā nevar tikt simtniekā vai arī Madonas posmā kaut vai četrdesmitniekā (tas attiecās uz vīriešiem, jo dāmām ir daudz mazāk dalībnieču – aut.piez.), tad pasaules kausa posmos vēl pāragri ko meklēt.

IMG_0385.JPG
Inga Dauškāne


8 Komentāri

Pēc rezultātiem Inga ir 30 vietā, jo pēc kvalifikācijas, kā ierasts devās mājup.

26 • 02 • 2014 / 13:26
to nu gan nesaprotu kāpēc tad nestartē tālāk braucienos?
Tur takš pilnīgi savādāka braukšana, taktika. Vismaz var pasēdēt astē un pamācīties
biatlonists
26 • 02 • 2014 / 16:53
Treners bija aizņemts pie mikrafona Madona tāpēc čaļiem iedeva brīvu :-)

27 • 02 • 2014 / 00:28
To es arī nesaprotu. Reta izdevība nostartēt ceturtdaļfinālā, bet nebrauc.

27 • 02 • 2014 / 09:33
veca bilde

27 • 02 • 2014 / 10:34
Būtu bijušas īstās slēpes līdz, tad startētu un būtu noteikti trijniekā, ja vien lēnās igaunietes nepamaisītu!!!
inga
27 • 02 • 2014 / 11:11
Būtu 400 eiro, butu uzvara!
osis
27 • 02 • 2014 / 11:39
Inga ar osi pozitīvi pasmejas :)
:)
27 • 02 • 2014 / 12:45
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv