ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

30 • 12 • 2013

FIS TD seminārs distanču slēpotājiem Lillehammerā

No 6. decembra līdz 8. decembrim Lillehammerā, Norvēģijā notika Skandināvijas distanču slēpošanas koordinatoru organizētais seminārs Tehniskajiem Delegātiem (TD). Tā ir iespēja, ar distanču slēpošanu saistītiem cilvēkiem, gūt zināšanas un pieredzi sacensību organizēšanas uzraudzīšanā, koordinēšanā, tehnisko jautājumu un problēmu risināšanā. Lai kļūtu par FIS TD, ir nepieciešams apmeklēt šāda veida semināru, kurā persona kļūst par kandidātu, divu gadu laikā pierāda savas prasmes praktiskā un aktīvā darbībā, un tad kārto eksāmenu. Tālāk ir jāturpina aktīva darbība un ik pēc 5 gadi jāatjauno statuss. Seminārs ir paša finansējams pasākums. Latviju šajā seminārā pārstāvēja Juris Pīpkalējs un Jānis Puida.

Seminārs tika rīkots vienā laikā ar Pasaules Kausu Lillehammerā. Tādēļ pirmajā dienā semināra dalībnieki piedalījās komandu pārstāvju sanāksmē (TCM), tālāk sekoja semināra atklāšanas prezentācija un prezentācija par FIS TD pienākumiem un atbildību, kuru vadīja kāds no semināra dalībniekiem (tas arī skaitās pie aktīvas TD darbības). Lai gan sākumā semināra vieta bija plānota pašā Lillehammeres centrā, tomēr lielās atsaucības dēļ (ap 50 dalībnieki) bija nepieciešams pārcelties uz plašāku viesnīcu, kas atradās 16 km attālumā no Lillehammeras. Tas nedaudz sarūgtināja, tomēr laika, lai apstaigātu Lillehammeras skaisti izrotātās ieliņas nebija nemaz.

Otrajā dienā uzreiz pēc brokastīm bija prezentācija par TD darbību saistībā ar antidopinga testiem. Pēc tās devāmies uz Birkenbeineren slēpošanas stadionu, kur bija paredzēts praktiskais grupu darbs sacensību laikā. Uzdevumos ietilpa sacensību kontrole, slēpju testēšanas un iesildīšanās zonas kontrole, trases marķējumu un skatītāju nožogojumu apsekošana, u.c. Pēc sacensībām sekoja lekcija/prezentācija par soda sankciju izvērtēšanu un pārkāpumu analīze video materiālos no pēdējo 5 gadu sacensībām. To vadīja vairākkārtējs Olimpisko spēļu medaļnieks Norvēģijas izlases sastāvā Vegard Ulvang. Šī, manuprāt, bija visnoderīgākā no nodarbībām, jo tika gūts ieskats reālu situāciju problēmu risināšanā. Pēc pārkāpumu video apskates uzzinājām par piemērotajām sankcijām, kā arī paši vienojāmies par spriedumu. Situācijas bija ļoti dažādas un neviennozīmīgas, tāpēc tādos brīžos ir ļoti grūti pieņemt ātru un adekvātu lēmumu.

Pēdējā dienā uzreiz pēc brokastīm notika eksāmens TD kandidātiem. Šajā reizē uz to bija pieteikušies 3 dalībnieki. Pēc tā devāmies uz stadionu, lai atkal veiktu praktisko darbu grupās, stafešu sacensību laikā. Darba uzdevumi bija līdzīgi kā iepriekš. Laika apstākļi sportistiem gan bija smagi – spēcīga snigšana un vietām uz trases bija līdz 6cm svaigais nepiebrauktais sniegs. Tomēr pirms vīriešu stafetes tika pārdzīta trase.

Arī kā iepriekšējā dienā, pēc sacensībām bija neliela grupu prezentācija un diskusija ar praktisko uzdevumu rezultātu analīzi. Pēc tās semināra dalībnieka devās ar autobusu uz lidostu, lai atgrieztos mājās.

Jānis Puida, SSK „Bebra”

NOR_Beito_TD13.JPG
Birkebeineren slēpošanas stadions

4 Komentāri

Bebra tikko bezsniega apstākļos '<Zeltlapās> beidza Vecgada vakara <Pēdējā lata> turnīru galda tenisā, kurā uzvarētājs paņēma visu banku un nauda palika ģimenē. Precīzāk Bebras apritē, Un paldies Jānim par rakstu.
Lai Jaunajā gadā mums ir viss ko nevar nopirkt - mīlestība,veselība,laime un draugi. Skaistu 2014.gadu.
Andis
31 • 12 • 2013 / 20:35
Sveiki, Sākam jauno gadu slēpojot Siguldā! Distanču trase šodien strādā no 14.00 līdz 21.00 Darbojas slēpju noma! Gaidām!
01 • 01 • 2014 / 11:12
Jāni, atsūti vairāk info par Laureņču trases aktivitātēm - pasākumi, darba laiki, izmaksas?
Varbūt Jums ir mājas lapa?

02 • 01 • 2014 / 10:18
Visa aktuāla info par slēpošanu Siguldā ir www.sigulda.lv tur arī webkamera.
http://tourism.sigulda.lv/saldeta-distancu-sleposanas-trase/
Jānis
03 • 01 • 2014 / 14:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv