ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

16 • 10 • 2013

Distanču slēpošanas veterānu aktivitātes 2014.g. ziemas sezonā

Oktobra mēneša sākumā Krievijas Komi apgabala galvaspilsētā Siktivkarā notika gadskārtējā WMA (d/slēpošanas pasaules veterānu asociācija) konference.

Zināšanas pēc atgādināšu, ka Siktivkara ir viens no Krievijas d/slēpošanas sporta centriem no kurienes nāk tādi slaveni Olimpiskie čempioni kā I.Bažukovs, V.Ročevs, V.Ročevs (juniors) un 20 Olimpisko medaļu īpašniece slavenā Raisa Smetaņina. Tāpat arī regulāri kāds no Komi apgabala sportistiem ir Krievijas d/slēpošanas izlases dalībnieks. Arī uz šo brīdi Krievijas d/slēpošanas izlasē ir 2 Komi apgabala pārstāvji.
     
Pieminētajā WMA konferencē tika izskatīti sekojoši jautājumi:
1. Precizētas WMA organizācijas galvenās vadlīnijas tuvākajiem gadiem.
2. Pārvēlēta jauna valde,
3. Veikts atskats uz 2013.g. P.Č. veterāniem Itālijā.
4. Izskatīti jautājumi saistībā ar 2015. g. P.Č. Siktivkarā.
5. Izdarīta izvēle starp 2016.g. P.Č. norises vietām Rovanniemi vai Vuokatti.
6. Sniegta pēdējā informācija par Austrijas reģiona St. Ulrich am Pillerseetal gatavību 2014.g. MWC (Master World Cup) norisei laikā no 23.01.-01.02.
 7. Organizācijas dalībvalstu pārstāvji apmainījās ar informāciju par d/slēpošanas veterānu aktivitātēm savās mītnes zemēs
     
Saistībā ar šo pasākumu un iepriekšējo ziemas sezonu būtu jāpiemin, ka Latvijas d/slēpošanas veterāni (precīzāk būtu teikt amatieri), 2013.g. ziemā izvēlējās pašmāju sacensības un lielākos tuvāko valstu slēpojumus, jo tā gan var gan savstarpēji salīdzināties, gan varbūt tikt pie balvām, kā arī tās ir mazākas izmaksas. Jo sniegs, ja tā varētu izteikties, visur ir vienāds. Un uz kopējā fona mūsu veterānu aktivitātes pašmājās neizskatās slikti. Mūsu kopskaits jau nav mērāms vairākos miljonos. Mēs esam aktīvi d/slēpotāji. Vienīgi mums nav ļoti augstvērtīgu rezultātu starptautiskajā mērogā.

Pamatā visās WMA dalībvalstīs galvenais rādītājs, kurš nosaka, kurš tad ir stiprākais veterāns ir Nacionālie čempionāti. Un lielākajai daļai tie ir kā atsevišķs pasākums, un nebūt ne sacensības 1km vai 2km distancēs. Tomēr arī mūsu variantā LČ norise posmos nebūt nav peļama. Galvenais ir noteikt uzvarētāju nopietnākās distancēs un pie lielāka dalībnieku skaita.
Arī 2014.g. čempiona titula izcīņa veterāniem notiks Latvijas čempionāta posmu ietvaros: Priekuļos februārī un Vietalvā martā, kā arī distanču garumi būs iepriekšējie. (skat. Nolikumus www.infoski.lv). Grupu vērtēšanā atgriežamies atpakaļ. Tas ir kungiem: M40;M50;M60 un dāmām: M40;M50. Iespējams, ka dāmām būtu par ko apvainoties, bet, ja būs kas slēpo, tad būs arī grupas. Sezonas kopvērtējumā atkal būs rezultāta koeficients un kopsummā mums būs 3 labākie veterāni un veterānes.
Neapšaubāmi, ka būs ļoti labi slēpojoši veterāni (amatieri), kuri LČ nemaz nepiedalīsies, bet piedalīsies tikai masu slēpojumos. Tā ir katra indivīda izvēle. Uzskatu, ka stiprākie slēpotāji veterāni (amatieri) ir tie, kuri mērās LČ posmos. Ja kāds šaubās, lai atbrauc un uzvar.

Atgriežoties pie MWC, konferencē izraisījās diskusijas ar dažu vadošo slēpošanas valstu pārstāvjiem: kas tad ir MWC dalībnieks? Nonācām pie kopsaucēja, ka tā ir d/slēpošanas amatieru elite, kura nodarbojas ar d/slēpošanu pēc darba brīvajā laikā. Daudzi pasaules vadošie veterāni-amatieri neizskatās slikti arī uz profesionāļu fona. Pēc profesionālās karjeras beigām daudzi sportisti turpina startēt MWC sacensībās un ne vienmēr tiek pie uzvarētāja lauriem. Man ir gandarījums, ka arī Latvijas pārstāvji piedalās šajās sacensībās. Un tie FIS punkti, kurus šie dalībnieki vērtējumā arī iegūst, norāda uz sportista vietu šo slēpotāju saimē. Ne velti WMC rezultāti tiek publicēti FIS mājas lapā un arī pati organizācija un sacensības ir atzītas no FIS puses.

2014.gada WMC, laikā no 23.01-01.02. norisināsies Austrijā, St.Ulrich am Pillersee tajās pašās trasēs, kur regulāri notiek FIS kontinentālā kausa posms gada noslēgumā.  Garākā  45km distance skars biatlona centra Hochfilzenes pilsētiņas nomali. Šo lielo pasākumu norises šeit ir svarīgas arī tāpēc, lai reģions varētu pretendēt uz visaugstākās proves sacensību organizēšanu, kā  piemēram  2016. vai 2017.g. Pasaules čempionātu biatlonā.
 
Kas būtu jāievēro iekļaujot savā ziemas sezonas sacensību kalendārā MWC 2014???

Dalība sacensībās:
1. Ieskatieties www.mwc2014.com. Tur ir informācija par šīm sacensībām.
2. Pieteikties var līdz 29.12.2013, aizpildot pieteikuma formu, norādot vecuma grupu, izvēloties distances un slēpošanas stilu tajā nosūtot šo pieteikumu uz e-pastu: [email protected]
P.S. Nedrīkst viena garuma distancē pieteikties abos stilos!!!!
3. Sacensību dalības maksa ir 160 eiro. Tajā ietilpst starta Nr., dalība atklāšanas un noslēguma pasākumā, spirdzinājumi pēc finiša u.t.t. Dalības maksai ir jābūt samaksātai uz pieteikšanās brīdi.
P.S. maksājumi WMC2014 organizatoriem  notiek caur sporta kluba „Bebra” bankas kontu A/S Swedbank LV54HABA000140J041242

Dzīvošana:
1. Ir rezervēti 2 un 3 vietīgi apartamenti (13 personām) ar virtuves zonu 750m no starta pa 25 eiro dienā x 10 dienas.
( uz šo brīdi it kā teorētiski  jau aizteiktas 9 vietas)
2. Organizatori arī it kā piedāvā dzīvošanu par līdzīgu cenu. Ja būs interese, tad varēs ar viņiem sazināties.  Nevar
paredzēt kurā vietā tie atradīsies un vai par minēto cenu tādi būs pieejami.
3. Sacensību dalībnieks arī pats var meklēt un rezervēt sev pieņemamu izmitināšanu.

Transports sacensību laika:
1. Uz visām vietām, kur būs organizatoru izmitināti dalībnieki kursēs bezmaksas transports. Dalībnieka akreditācijas
karte būs arī pārvietošanās biļete.
2. Komandu transports.

Ēdināšana sacensību laikā:
1. Minētajos apartamentos var gatavot paši sportisti.
2. Minētajos apartamentos brokastis un vakariņas var pasūtīt par 17 eiro dienā.
3. Sacensību zonā darbosies ēdināšanas vietas par maksu.

Transports uz Austriju:
1. Kopā ar ssk Bebra sportistiem maksa par nokļūšanu St.Ulrich am Pillersee, atkarībā no auto un braucēju skaita tajā
varbūtēji varētu svārstīties no 60- 90 lvl. Izbraukšana plānojas 21.janvārī.
2. Pa ceļam plānojas arī nakšņošana. Tas varētu būt 20-25 eiro no personas vienā virzienā.
3. Personīgie tēriņi ir katra indivīda ziņā.

Ekskursijas un brīvais laiks:
1. Pievērsiet uzmanību organizatoru piedāvājumam sacensību brīvdienā uz Zalcburgu vai Insbruku.
2. Lieliski apstākļi kalnu slēpošanai un vienkārši dabas baudīšanai vai individuālām izklaidēm.(skat. informāciju internetā)

Tas arī būtu viss. Manuprāt, sacensības būs lieliskas gan no organizatoriskās, gan sportiskās puses. Šī arī ir iespēja sagatavoties tālākajiem sezonas startiem Latvijā un lieliski pavadīt laiku draugu, paziņu kompānijā.

P.S. Interesentiem 01.-2.02.2014 Netālu no WMC norises vietas Vācijā Oberammergau 42. reizi norisināsies Konig Ludwig Lauf slēpojums 23km un 50km gan klasikā, gan slidsolī. Tā ka ir iespējams pagarināt savu startu skaitu Eiropā.

16 Komentāri

Pietiekoši izsmeļošs izklāsts :)
Jānis
18 • 10 • 2013 / 22:40
Man personīgi liekas interesantāk piedalīties tā saucamajos masu slēpojumos, nevis LČ, kur piedalās labi, ja divas dāmas un pasaules līmeņa masu slēpojumi ir nopietns rādītājs. ŽĒL gan, ka LČ sacensības tiek kalendarā ieliktas tajās pašās dienās, kad masu slēpojumi.
Laura
20 • 10 • 2013 / 15:43
Startu izvēle ir katra personīga darīšana. Man gan liekas, ka L.Č. kalendārs ir zināms pirms masu pasākumiem. Kurš nu kura laikā ieliek, tas arī būs diskusijām pilns jautājums.
Andis
20 • 10 • 2013 / 19:00
Ja neskaita Mailes, tad pārējo tautas slēpojumu kvalitāte caurmērā atpaliek no LČ. It īpaši attiecībā iespēju godīgā un līdzvērtīgā cīņā izkarot sev vietu trasē. Pamatā problēma ir trašu iekārtojums un tehniskā "caurlaidība". Arī distaņču profils un garums Sportlat slēpojumos vairāk izdabā "vidējā" slēpotāja spējām.

21 • 10 • 2013 / 10:35

Bet par kvalitāti arī var strīdēties. Nebija jau arī Madonā slikts Sportlat slēpojums. Manuprāt masu slēpojumā galvenajam akcentam arī jābūt uz vidus līmeni.
Andis
21 • 10 • 2013 / 23:25
Izvēle - masu slēpojums trasē, kā pirms 2 gadiem Silciemā ( starp kokiem ap kokiem, pa džipu izdangātu ceļu, ar vājprātīgām bedrēm- pilnīgs vājprāts) , tad jau labāk LČ Priekuļos.

21 • 10 • 2013 / 23:36
Visiem Eiropas masu slēpojumiem pieteikšanās notiek jau pavasarī, vasarā, kad manuprāt LČ kalendārs vēl nav sastādīts! Protams, katrs un katra izvēlas kur startēt!
Laura
22 • 10 • 2013 / 18:43
Iespējams, ka Igaunija nav Eiropā, bet Tartu maratonam var pieteikties gan rudenī, gan ziemā , bet cena viena un tā pati. Pieļauju, ka Eiropas lielajiem maratoniem jāpiesakas laicīgi. Bet tas būtu pavisam jocīgi, ka L.Č būtu jāpielāgojas to norisēm. Biju domājis, ka runa pirms tam gāja par masu slēpojumiem Latvijā.
Domāju, ka šajā jautājumā mūsu domas nesakritīs.
Andis
22 • 10 • 2013 / 21:55
Tiem kuriem ir interese par MWC2014 gribētu atgādināt, ka ja sportista dalību sacensībām var piereģistrēt diezgan ātri, tad saistībā par dzīvošanu iesaku domāt laicīgi un neatstāt to uz pēdējo brīdi.
Andis
22 • 10 • 2013 / 21:59
Nav visiem Eiropas masu slēpojumiem jāpiesakas pavasarī, vasarā, tikai Marcialonga, Vasaloppet izpērk ātri dalību, varbūt vēl pāris. It sevišķi Euroloppet nav tāds stress, arī tas ir Eiropas masu slēpojumu seriāls ar labu kvalitāti, ne tik daudz tūkstošiem, ar brīnišķīgām trasēm. Alauksts šogad vairs nav to skaitā, bet Alauksts arī pirms 2 gadiem ne parāk tam atbilda diemžēl.
Laurai
23 • 10 • 2013 / 22:52
Nu nepatika man tā Marcialongas trase. Bija iespēja pašļūkāt ziemā. varbūt , ja slēpotu pašā pasākumā, tad būtu o.k. Par Alaukstu bez komentāriem. Jau divas sezonas kā tur nepiedalos. Bet negribu nevienu kritizēt, jo zinu cik grūti ir kaut ko sarīkot. Lielai daļai droši vien ka patīk.
Andis
23 • 10 • 2013 / 23:24
Katram sava izvēle kur startēt un kas patīk. LSS kalendārs tiek publicēts pats pirmais un pēc tam savus datumus saplāno, saliek Latvijas slēpojumu un citu sacensību rīkotāji, citi tradicionālos, citi citos sev izvēlētos datumos. Pasaules vai Eiropas maratoni un slēpojumi noteikti nav tas pie kā LSS būtu jāpielāgojas. Katrs, kas ir rīkojis pasākumu un plānojis tā laiku un vietu, ir saskāries ar šo ne būt ne vieglo plānošanas un risināšanas jautājumu. LSS pamatmērķis ir sports un sportiskie sasniegumi, protams arī dalībnieku palielināšanās gan savās, gan citās sacensībās kopumā. Attiecīgi arī ņemot vērā labāko sportistu startus un plānus starptautiskās sacensībās, Pasaules čempionātus, Olimpiādes un Skandināvijas kausus tiek likti nu jau tradicionālie Latvijas čempionāta 3 posmi. Pilnīgi visam pielāgoties ir ļoti grūti.
Arī veterānu ziņā LSS interesē sportiskāka sadaļa. Protams ir jāuzklausa ieinteresēto veterānu viedokļi, domas un intereses, bet tas var notikt tikai diskutējot un domājot kā kaut ko uzlabot, pilnveidot. Droši vien ka lielākai daļai slēpotājiem, kam tas ir vienkārši prieks un dzīvesveids, dalība LČ 3 posmos iespējams nav tik interesanta kā masu slēpojumā, bariņā, plecu pie pleca ar citiem, ar daudz vairāk dalībniekiem. Taču iespējams daļai vismaz reizi sezonā būtu interese sacensties tradicionālā, ne slēpojuma distancē, kvlitatīvā trasē un organizācijā un noskaidrot kurš tad ir labāks vai kāds es esmu uz kopēja sportistu fona (jo LČ veterāni bieži brauc to pašu distanci kā elites sportisti vai vismaz kādu apli). Jautājums kad tas būtu izdevīgāk. Tagad jau arī katrs pats par sevi atbild, maksā un plāno kur startēt, neviens nekur nesūta un neapmaksā, kā arī nav tik aktīvi klubi vai biedrības un rajona, pilsētas, pagasta sporta organizatoru kam vajadzētu cīnīties par kopvērtējumu un tapēc izdodas kādu pierunāt, sarunāt uz konkrētām sacensībām. Nenoliegsim ka tam ir liela loma. Liekas ka agrāk vairāk cilvēki bija tendēti uz komandu un tās sasniegumiem.
Paldies Andim ka viņš ir piekritis un darbojas nu jau vairākus gadus starptautiskā veterānu asociācijā un LSS iekšienē mēģinot koordinēt un domāt par veterāniem. Arī organizējot komandas startus Pasaules veterānu čempionātos. Liekas ka pagaidām tas veids vai iesākums ir pareizs. Pamēģiniet varbūt, paintersējieties pie tiem kas tur jau bijuši, startējuši.. iespaidi cik dzirdēts ir lieliski un tai pasākumā ir vērts piedalīties vismaz reizi dzīvē, jo tiem kam savas karjeras laikā nav izdevies sacensties ar tā laika Pasaules zvaigznēm, tur ar tiem iespējams varēsi ne tikai sacensties bet arī aprunāties un ietusēt. :)
Ja ir ieteikumi vispār par veterānu kustību, aktivitātēm, tad komentējiet te, rakstiet un sazinieties ar Andi.
24 • 10 • 2013 / 13:19
Informācijai MWC dalībnieku no Latvijas FIS punkti sākoties 2014. g. ziemas sezonai:
Raimonds Vesers- M04-28.84,
Zinaīda Rācenāja-W08- 23.85
Ainis kanaviņš-M04-62.81
Andis Puida - M05-81.05
Guntis Kanaviņš-M05-98.56
Edgars Freilibs-M02-115.15
Zintis Bikše-M04-121.15
Vaira černišova-M08-130.87
Edgars Miglāns-M03-146.77
Uldis Lapsa-M04-165.39
Punktu aprēķināšanai tiek ņemti pēdēji 2 Pasaules čempionāti(Vācijā un Itālijā).Startējošo no Latvijas ir bijis vairāk, bet iepriekšējo čempju punkti tiek anulēti. Man un Ainim izdevās Asiago mazdrusciņ uzlabot savu reitingu, neskatoties uz to, ka nestartējām 45km. Paredzams, ka Raimis arī izkritīs no reitinga,Tik augstus punktus kā Raimim laikam tuvākā laikā vīru grupās neredzēsim.
Andis
24 • 10 • 2013 / 23:00
Tie punkti ir diezgan objektīvi arī savstarpējā skatījumā, vismaz vīru konkurencē līdz grupai M06 ieskaitot. Jo līderi kustas diezgan līdzīgi. Jāņem gan vērā, ka labākos punktus Raimis, Ainis un es izskrējām klasiskajā solī.
Andis
26 • 10 • 2013 / 13:06
Lūgums Guntaram Ceplītim,Vairim Krauklim,Jānim Dokānam atsūtīt uz e-pastu: [email protected] savas adreses, lai varu aizsūtīt pagājušās sezonas diplomu par labāko rezultātu savā grupā Priekuļu posmā
Andis
28 • 10 • 2013 / 22:49
Paldies, puiši, par atbildēm. Veterānu čempjiem man vēl laika diezgan, būs citi gadi :) Nevienam par datumiem neko nepārmetu, tā nu šogad sanācis, ka manis izvēlētie slēpojumi sakrīt ar te aprakstītajiem. Un nav jau izslēgts, ka kādā Lč arī neparādīšos! Prieks, ka šogad garā distance dāmām ir arī plānota kā GARĀ distance!
Gaidām tik sniegu!
Laura
01 • 11 • 2013 / 11:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv