ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

07 • 10 • 2013

Aizraujoša cīņa vīriem Latvijas čempionātā rollerslēpošanā

Svētdien Priekuļu slēpošanas un biatlona kompleksā norisinājās Latvijas Slēpošanas savienības un Cēsu olimpiskā centra rīkotais Latvijas čempionāta rollerslēpošanā otrais posms – sacensības garajās distancēs brīvajā stilā ar intervāla startu. Vīriešiem elites grupā aizraujošā cīņā 41,6km distancē uzvaru svinēja Roberts Slotiņš (SS „Arkādija”), bet dāmām 20,8km distancē pirmā bija Rasma Rudzīte (Alūksnes BJSS).

Pēc saulainās un siltās sestdienas rollerslēpotājus svētdienas rīts Priekuļos sagaidīja ar apmākušos un drēgnu laiku. Pēc naktī nolijušā lietus, trase bija mitra, padarot grūtākus apstākļus dalībniekiem, it īpaši jaunākajiem, kuriem nav tik liela pieredze uz rollerslēpēm. Laika apstākļi darīja savu, un no sākotnēji reģistrētajiem 116 dalībniekiem svētdien uz startu ieradās 88 sportisti, kuru vidū bija arī vairākas Igaunijas pārstāves.

DSC06615.JPG

Vairāki Latvijas izlases slēpotāji oktobra sākumā bija devušies uz otro sniega nometni  Austrijā, tāpēc elites grupā dalībnieku sastāvs nebija tik spēcīgs kā čempionāta pirmajā posmā 20.jūlijā Madonā, kad dalībnieki sacentās klasiskajā stilā. Tomēr divu izlases pārstāvju Roberta Slotiņa un Induļa Bikšes dalība stiprināja čempionāta sastāvu un padarīja sacensības aizraujošas ar līderu maiņu ik pēc pāris apļiem. Pirmajos desmit kilometros līderpozīcijās turējās Slotiņš, kas startējot pusminūti aiz Bikšes, bija jau gandrīz viņu noķēris. Taču pēc ceturtā apļa jeb 10,4km (pavisam kopā bija jāveic 16 apļi 2,6km garumā katrs – aut.piez.) Roberts sajuta, ka ir nedaudz jāpiebremzē, jo vēl gara distancē priekšā (un kā vēlāk izrādījās, tas bija ļoti pareizs lēmums – aut.piez.), veicot apli par 30 līdz 40 sekundēm lēnāk nekā pirms tam, bet Indulis turpināja turēt uzņemto ātro tempu. Līdz ar to pavisam drīz Indulis sāka attālināties, un Slotiņš vairs pakausī viņam „neelpoja”. Pēc sestā apļa jeb 15,6km līderpozīcijās jau bija Bikše, un, kad pēc pusdistances I.Bikšes pārsvars jau sniedzās pāri minūtei (1:06), šķita, ka uzvarētāja liktenis ir noskaidrots. Arī pats Roberts vairs neticēja, ka izdosies kaut ko mainīt un četrus gadus jaunāko sāncensi noķert. Taču tad sāka piepildīties slavenais maratona distanču teiciens, ka lūzums var iestāties pēc aptuveni trim ceturtdaļām distances. Un tā arī notika ar junioru Bikši, kuram vēl nav tādas pieredzes garo distanču veikšanā. Induļa temps sāka kristies, taču vēl pēc 26km viņš bija priekšā pusminūti. Taču pēc tam jau viņam sāka palikt ļoti grūti, un, kad vienpadsmitais aplis bija veikts 7:17, kas bija par gandrīz minūti lēnāk nekā līdz pusdistancei, un līderpozīcijās jau bija izvirzījies Slotiņš, Indulis pieņēma likumsakarīgu lēmumu izstāties. Līdz ar to Roberts Slotiņš izcīnīja uzvaru, kas viņam ir otrā elites grupā (pirmā izcīnīta turpat Priekuļos pirms diviem gadiem Latvijas čempionātā klasiskajā stilā –aut.piez.). Distanci Roberts veica 1:46:09,0, kas ir 17 minūtēm lēnāk nekā pagājušajā gadā to paveica Arvis Liepiņš, taču šogad līdzvērtīgu apstākļu nodrošināšanai nebija atļauts startē ar ātrajiem rolleriem. Atzīstamu sniegumu rādīja arī 18 gadus jaunais alūksnietis Linards Zēmelis, kurš pēdējos apļos gandrīz vienādā tempā brauca ar Slotiņu un beigās 41,6km distancē piekāpās par četrām ar pusi minūtēm, izcīnot otro vietu.

Dāmu elites grupa, kurā allaž ir bijis krietni mazāk dalībnieču skaits nekā vīriem, šoreiz ar stiprā dzimuma pārstāvjiem bija vienādā  skaitā, bet tas nav tāpēc, ka dāmu būtu palicis vairāk, bet gan vīru skaits bija krietni mazāks nekā ierasti. Pēc pirmā apļa izstājās igauniete Seppi Trū, un abu Latvijas pārstāvju starpā nekāda cīņa nebija, jo alūksniete Rasma Rudzīte bija krietni pārāka par madonieti Lauru Beļajevu. Rasma 20,8km distanci veica 1:05:25,5 un Lauru apsteidza par trīspadsmit ar pusi minūtēm.

Savukārt, dāmām S18 grupā (1996./97.g.) 10,4km distancē gan bija ļoti interesanta cīņa. Līdz pusdistancei vadībā ar 12 sekunžu pārsvaru bija Rasmas māsa Regīna Rudzīte, bet tad līderpozīcijas pārņēma madoniete Kitija Auziņa un finišā Rasmu apsteidza par 26 sekundēm. Neskatoties uz uzvaru, tomēr Kitija neparādīja labāko sniegumu, jo uz pusi īsākā distancē brauca faktiski ar tādu pašu ātrumu kā elites grupas uzvarētāja Rasma Rudzīte un vienādā garuma distancē bija lēnāka nekā pirmo trīs vietu ieguvējas jaunākajā S16 grupā.. Trešajā vietā šoreiz spēcīgā igauniete Katrīna Ojavē, kurai nebija tie ātrākie rolleri. Puišiem V18 grupā pirmajās divās vietās pārliecinoši bija alūksnieši, kuri gandrīz visu distanci nobrauca kopā. Ingusam Deksnim pirmā vieta, bet Vladislavam Ņedaivodinam - otrā. Neierasti daudz – gandrīz piecas minūtes – viņiem zaudēja trešās vietas ieguvējs Ralfs Eiduks no Aizkraukles sporta skolas.

V16 grupā (1998./99.g.) puišiem 10,2km distancē konkurentiem nekādas cerības neatstāja un ar nepilnu piecu minūšu pārsvaru uzvarēja Raimo Vīgants, kurš ar tādu tempu V18 grupā varētu pacīnīties par otro vietu. Otrā un trešā vieta attiecīgi Alvim Šķēpam un Kārlim Liepiņam. S16 grupā meitenēm ātrākā bija igauniete Stīne Līse Trū, bet ļoti sīvajā cīņā par otro vietu, nedaudz ātrāk veicot pēdējo apli, ar divu sekunžu pārsvaru Krista Razgale (CPSS) apsteidza igaunieti Hannu Laurso. Latvijas čempionāta ieskaitē otrā bija Vineta Pētersone, bet dēļ maz pavadītā laika uz rolleriem treniņos viņa savai komandas biedrenei Kristai 10,4km distancē zaudēja vairāk nekā trīs minūtes. Trešā bija Elīna Radziņa.

S14 grupā ((2000./2001.g.) 5,2km distancē  meitenēm pārliecinoši pirmā bija Patrīcija Eiduka (Aizkraukles BJSS), kura jūlijā Madonā nestartēja. Cīņā par otro vietu abu šīs vasaras sīvo konkurenšu starpā šoreiz pārāka bija igauniete Kerstina Ojavē, atstājot Lauru Elizabeti Kvāli (SS „Arkādija”) trešajā vietā, bet Latvijas čempionātā Laurai otrā vieta, aiz sevis atstājot Rebeku Raisku.  Puišiem V14 grupā 10,4km distancē citā līmenī bija un konkurentus pārliecinoši pārspēja V18 grupas uzvarētāja Ingusa jaunākais brālis Kristaps Deksnis (Alūksnes BJSS), bet otro vietu ieguva Reinis Upens (CPSS), kurš par 18 sekundēm bija ātrāks nekā Silvestrs Kozlovskis (Viļakas BJSS).

Pašā jaunākajā grupā gan puišiem gan meitenēm (2002.g. un jaunāki) 3,6km distancē uzvaras svinēja rīdzinieki no SS „Arkādija”, līdzīgā cīņā pārspējot alūksniešus. Meitenēm ātrākā bija Samanta Krampe, kas aiz sevis atstāja Anastasiju Ņedaivodinu, bet trešajā vietā ierindojās madoniete Kimu Krūmiņu. Savukārt, puišiem šoreiz pirmais bija Gustavs Lukstiņš, kuram izdevās nedaudz ātrāk nobraukt par Emīlu Pometūnu un Markusu Maksimovu (Viļakas BJSS).

Vīriem V40 grupā pārliecinoši pirmais bija pagājušā gada trešās vietas ieguvējs elites grupā Ivo Caune, bet otrajā vietā ierindojās Andris Zunte (SK „Lokomotīve”), kuram tas bija pirmais Latvijas čempionāts rollerslēpošanā.

Uzreiz pēc apbalvošanas sekoja arī vairāku balvu izloze, ko bija sarūpējuši organizatori. Vairāki dalībnieki tika pie vērtīgiem uzturbagātinātājiem.

15 Komentāri

Starp citu šis Ivara ir jau 569 sporta sacensību apraksts kopš 2009.gada!!! Līdz galam nenovērtēts talants un apskaužama centība informējot un izglītojot ne pārāk atsaucīgo slēpotāju publiku.
Mārtiņš
07 • 10 • 2013 / 21:14
Tik aizraujoša cīņa, ka lasot aprakstu gandrīz vai no krēsla nokritu!
kukulītis
08 • 10 • 2013 / 10:16
:D
To -> Kukulītis
08 • 10 • 2013 / 10:46

08 • 10 • 2013 / 11:46
V16 grupai bija jabrauc 15,8 km nevis 10,8
raimo
08 • 10 • 2013 / 19:15
Kur tad nenovērtēts talants?.Vai kāds ir kādreiz minējis, ka Ivars raksta sliktus analītiskos rakstus? Labi raksti un ko Tu iesaki Mārtiņ? Ne katrs pateiks paldies. Tā ir bijis un būs. Pie jebkuras publikas. No manas puses paldies gan Tev, gan Ivaram!!! Rakstniecības balva sporta žurnalistikā laikam ir. Nu lūk. Izvirzīsim Ivaru .Kad būsiet manā pusē varam nosfinēt šo faktu.Lai veselība turās un veiksme līdzās. Solās būt interesanta sezona.
Andis
08 • 10 • 2013 / 22:24
Cik esmu dzirdējis Ivaru Sportlatā vai slēpošanā,tiešām interesanti klausīties viņa komentārus par sportistiem(arī par pašiem mazākajiem!!),viņu iepriekšējiem sasniegumiem u.c.,patīkami tomēr,ka kāds zin kaut ko vairāk nekā tikai sausus ciparus.
Lai izdodas arī turpmāk!
Ivarfans
09 • 10 • 2013 / 11:47
Ivars ir sakarīgs kekss
plumbum
09 • 10 • 2013 / 13:54
Hei Ivar, nepaliec iedomīgs.
Andis
09 • 10 • 2013 / 23:09
Paskatījos alpine ski jaunumus. Mums arī derētu, lai medaļu vietā acu priekšā mainītos izlases sastāvi.
Andis
15 • 10 • 2013 / 22:09
Paldies tiem, kuri veltījuši atzinīgus vārdus. Novērtēju to.
Negaidīti.
Ivars
16 • 10 • 2013 / 08:43
Ivar, laikam biji kaut kur aizlaidies bez interneta zonā, ja tik tagad ievēroji atsauksmes?
Andis
16 • 10 • 2013 / 15:57
Ivars ir īpašs komentētājs un rakstu rakstītājs.....Katra komentēšana, kas dzirdēta, ir neatkārtojama un atmiņā paliekoša...kā mākslas darbs....kas par atdevi, talantu, izturību....
Tā domāju...
17 • 10 • 2013 / 16:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv