ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

02 • 02 • 2014

A.Liepiņš pasaules kausā 15km klasikā

Saistītā informācija

Sestdien Itālijā Toblahā notikušajā Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā 15km klasiskā stila distancē ar intervāla startu 80 dalībnieku vidū Arvis Liepiņš palika 78.vietā, uzvarētājam Aleksandram Ļegkovam no Krievijas zaudējot astoņas minūtes. Dāmu konkurencē 10km visas “pie vietas pielika” norvēģiete Marita Bjergena, kura pirms mēneša izstājas no “Tour dek ski” veselības problēmu dēļ.

Kamēr Valdifiemmi norisinās Pasaules junioru čempionāts, pēc vienas brīvas nedēļas nogales netālajā Toblahā turpinājās Pasaules kauss. Vadošie slēpotāji jau labi pazīst šo vietu, jo iemītas takas no “Tour de ski”, bet izlases dalībnieks un SS “Arkādija” pārstāvis Arvis Liepiņš tur startēja pirmo reizi. Kopš decembra sākuma Arvis pusotru mēnesi bija izlaidis no sacensībām, trenējoties lielāko daļu Otepē. 18. un 19.janvārī starts pasaules kausa posmā Polijā nebija veiksmīgs, taču optimistiski noskaņotie cerēja uz madonieša “atvēršanos” pēc divām nedēļām nākamajā posmā Itālijā. Tomēr pēc vakardienas arī lielākie optimisti piedzīvoja vilšanos, jo tik sliktus punktus Arvis distancē ar intervāla startu nebija uzrādījis kopš 2009.gada februāra, bet tikai par vienu punktu labāks rezultāts bija pērn pasaules čempionātā Valdifiemmi 15km brīvajā stilā.

No 80 startējušajiem tikai trijiem – britam, irānim, argentīnietim – FIS punktu reitings bija sliktāks nekā Liepiņam, turklāt pamatīgi, jo tuvākais bija brits, kurš no Arvja atpalika 36 punktus (Liepiņam 78, britam 114 FIS punkti – aut.piez.). Sākums un pirmajās kontrolatzīmēs uzrādītie laiki neliecināja, ka beigas izvērtīsies tādas, kaut arī pēc trešdaļas distances (5km) atpalikšana par 1:52 (77.vieta) jau bija padaudz un vairāk nekā pirms diviem mēnešiem Kūsamo (Somijā) 10km klasiskā stila distancē. Pēc 3km Arvja temps bija nedaudz krities, bet pēc 7km sākās “plīsiens” un pēc diviem apļiem pie 10km kontrolatzīmes līderiem Arvis zaudēja 4:47. Drīz jau garām bija brits, bet pēdējā kilometrā arī irānis, kuram Arvis pēc 10km bija priekšā pusminūti, bet 3km līdz finišam 20 sekundes. Liepiņš distanci veica 45:04,9 un uzvarētājam zaudēja 8:02, ierindojoties 78.vietā un apsteidzot vienīgi argentīnieti (kazahs Čebotko izstājās pēc 10km – aut.piez.), bet irānis mūsu slēpotāju finišā bija apsteidzis par 4 sekundēm. Pirms diviem mēnešiem Kūsamo 10km klasikā mūsu olimpietis no uzvarētāja atpalika 2:43. Arvis Toblahā ieguva 173 FIS punktus, sliktākus par kuriem bija nopelnījis pirms pieciem gadiem Skandināvijas kausa posmā Igaunijā. Liepiņu par divām minūtēm un 44 sekundēm apsteidza horvāts Dadičs, kurš pirms tam, ceturtdien, pasaules čempionātā U23 grupā 15km klasikā bija 60.vietā un par pusotru minūti noslēpoja ātrāk nekā Roberts Slotiņš.

20130206_Madona_269.jpg
Arvis Liepiņš

Pēc pirmā apļa līderpozīcijās bija Ļegkovs un nesen pēc traumas sadziedēšanas sacensību apritē atgriezušais šveicietis Dario Kolonja. Tā abi divi ļoti līdzīgi cīnījās līdz pat finišam, kur, uzrādot laiku 37:02,7, par trim sekundēm ātrāk bija Ļegkovs. Uz trešo vietu pakāpās zviedrs Markuss Helners, kurš sezonas laikā nebija labā formā un kuram labāk padodas slidsolis, bet reizēm ari labus rezultātus uzrāda klasiskajā stilā. Peters Nortugs bija labākais no norvēģiem, atpaliekot no Ļegkova 48 sekundes un ieņemot sesto vietu, bet kausa līderis Martins Jonsruds Sunbī noslēdza desmitnieku (+58 sekundes). Tikai 11.vietā kazahs Poltoraņins (+1:01), bet labāks palicis vācietis Aksels Taihmans, kuram 14.vieta (+1:10). Augstāk no mājiniekiem tika Valerio Kekki, kuram 27.vieta (+1:53). Igauņi nestartēja distancē, bet piedalīsies svētdien sprintā.

Izlases treneris Jēkabs Nākums, protams, atzina, ka rezultāts ir slikts, piebilstot, ka Arvis pats juties tā, it kā pirmo reizi uz slēpēm būtu uzkāpis. “Elpošana bijusi laba, bet ķermenis nekustas,” skaidro Jēkabs. “Tā izskatījās, ka Arvis nebūtu trenējies un ēdis kādu laiku,” turpina Jēkabs, atzīstot, ka treniņprocesā ir pieļautas kļūdas, bet šobrīd vēl grūti pateikt, kādas tieši, jo vajadzīga dziļāka analīze. Viņš domājot, ka visticamāk decembra beigās un janvāra sākumā nav kaut kas pareizi izdarīts. Arvim no ātruma treniņiem esot piedzīti muskuļi. Taču pārguruma nav, jo pārslodzes neesot bijušas. Slēpes nav slīdējušas tik labi kā vadošajiem, bet sūdzēties par to nevarētu un arī aizbildināties nē. Jēkabs cerot, ka šobrīd ir pats zemākais punkts un turpmāk vajadzētu tikai palikt labāk.

6 Komentāri

''startēja pirmo reizi''? vai tomēr vismaz 3.?

02 • 02 • 2014 / 14:06
Kad tad viņš Toblahā ir startējis vēl?

02 • 02 • 2014 / 17:04
14 sek. no liidera. nav slikti. un konkurenti ne pa jokam

02 • 02 • 2014 / 17:11
Opaaa...gan paša gan Jēkaba labā cerams, ka kļūda darbā nav tik liela lai netiktu galā....līdz Olimpiskajam sapnim vairs daudz laika nav atlicis..
J
02 • 02 • 2014 / 18:07
Ja...brinumi notiks olimpiskajās trases...

02 • 02 • 2014 / 19:06
Sezona beigusies. 32s uz km, tas nozīmē ne tikai kļūda dec/jan sākumā.
U23
03 • 02 • 2014 / 08:19
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv