ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

24 • 11 • 2016

Phjončhanas virzienā - Biatlonisti pirmsolimpisko sacensību sezonu sāks rīt Norvēģijā

Biatlona starptautisko sacensību sezonā, kas rit startēs Norvēģijā, sāksies cīņa par tiesībām 2018. gadā piedalīties ziemas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā. 

Stratēģiskais mērķis 

Starptautiskās biatlona savienības (IBU) kausa izcīņas pirmais posms Beitustēlenē (Norvēģija) būs it kā iesildīšanās sezonai: gan rit, gan parit sprints kungiem un dāmām, svētdien – divas sacensības jauktajā stafetē, pirmajās katrā komandā divi dalībnieki, otrajās – pa četriem. Tikai dažas stundas vēlāk svētdien Estešundā (Zviedrija) tādas pašas stafetes ievadīs Pasaules kausa (PK) izcīņas pirmo posmu, kas turpināsies līdz 4. decembrim. Programmā – sacensības klasiskajā biatlonā, proti, 15 km dāmām un 20 km kungiem, sprints un iedzīšana abu dzimumu sportistiem. 

Latvijas Biatlona federācijas (LBF) viceprezidents Gundars Upenieks stāsta, ka gan šīs, gan nākamās sacīkšu sezonas stratēģiskais mērķis mūsējiem ir komandas vieta Nāciju kausa izcīņā. Puiši centīsies iekļūt starp pirmajām 20 valstīm, lai Phjončhanā varētu startēt pa trim latviešiem individuālajās disciplīnās un četri stafetes komandā. Meiteņu plāni ir pieticīgāki – 24. vai 25. vieta, kas dod tiesības olimpiskajām spēlēm deleģēt vienu biatlonisti – tāpat kā aizpērn Sočos. Kur nu vairāk, ja trūkst cīņas spējīgu rezervju. 

Bricim divi amati 

Gundars Upenieks ir viens no mūsu lieliskā četrinieka, kas 1998. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Nagano, pateicoties ari savam trenerim Vitālijam Urbanovičam, izcīnīja sesto vietu stafetē. Jau pērn izlasē atgriezās gan Urbanovičs, gan Nagano varoņi Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Abi – treneru statusā, taču Bricis nesen daudzus pārsteidza ar lēmumu šoziem 46 gadu vecumā atkal doties biatlona trasē, lai komandai palīdzētu ceļā uz Phjončhanu. Viņš ir panākumiem bagātākais Latvijas biatlonists, pasaules čempionātā izcīnījis bronzas medaļu gan klasikā (2001), gan sprintā (2005), piedalījies sešās ziemas olimpiskajās spēlēs, kurās Briča labākais sasniegums bija ceturtā vieta iedzīšanā (2006). 

Upenieks norāda, ka Ilmārs patlaban esot tāds kā spēlējošais treneris – startē pats un biatlona gudrības apgūt palīdz Baibai Bendikai. Droši vien ir vērts to darīt, jo februāri Baiba kā meteorīts ielidoja biatlona elitē, PK izcīņas posma sprintā Kanādā finišējot piektā un sezonas kopvērtējumā ieņemot 49. vietu, lai gan pirms tās savos 24 gados nebija ieguvusi nevienu ieskaites punktu. 

No vīru komandas elitē ir vienīgi Andrejs Rastorgujevs. Aizpērn viņš kļuva par Eiropas čempionu 20 kilometros, PK posmos vairākas reizes teju sasniedza goda pjedestālu, olimpiskajās spēlēs Sočos izcīnīja devīto vietu iedzīšanā. "LA" jau ziņots, ka šogad maijā Rastorgujevam operēja pasen savainoto kreiso plecu, tādēļ viņš bija spiests turpmākos četrus mēnešus aizvadīt bez trenēšanās. Bet nu jau alūksnietis atkal ir uz strīpas, lai gan operētais plecs dažkārt vēl liekot sevi manīt. Treniņu plānus Rastorgujevam joprojām veido Intars Berkulis, tos īstenot palīdz Valdis Bērziņš.

Norvēģijas sniegos 

Kuri un kuras vēl trenējas un gatavojas startiem Latvijas izlasē? Upenieks stāsta, ka Roberts Slotiņš, Daumants Lūša, Aleksandrs Patrijuks, Žans Andrejevs, Ingus Deksnis un Vladislavs Nedaivodins. Pēdējie divi vēl juniori. Dāmu komandā, izņemot Bendiku, pagaidām ir vienīgi Žanna Juškāne, taču abām, iespējams, pievienošoties Anda Muižniece un Inga Paškovska, kuras bieži startē distanču slēpošanas sacensībās, bet trenēties sākušas biatlonā. Atbilstoši iepriekšējās sezonas rezultātiem PK pirmajās sacensībās Estešundā startēt ļauts Bendikai un Rastorgujevam. Pārējie tām kvalificēties centīsies Beitustēlenes sprintā. 

Komandas lielākā daļa pirmsolimpiskajai sezonai gatavojās treniņu nometnēs Priekuļos, Madonā un Alūksnē, pirmo reizi uz sniega – no 14. oktobra Norvēģijā. Nometnes otrajā pusē komandai pievienojās Bendika un Bricis, kuri pirms tam bija centīgi patrenējušies Bulgārijas un Itālijas kalnos. Jautāju Upeniekam, vai LBF palīdz ari sponsori? Kā nu ne – "Latvijas gāze", apdrošināšanas sabiedrība "BTA", "Arčers", Rīgas brīvosta. Jau trīs gadus. 

Pasaules kausa izcīņa ari šoziem, kā jau parasti, risināsies deviņos posmos. Gandrīz visus rīkos Eiropā, tomēr februāra un marta mijā biatlonistiem būs iespējams iemēģināt ari nākamo ziemas olimpisko spē- ļu trasi Phjončhanā. Eiropas čempionāts no 22. līdz 29. janvārim notiks Dušniki Zabrojā (Polija), pasaules čempionāts – no 6. līdz 19. februārim Hohfilcenē (Austrija). Sezona beigsies marta vidū ar PK pēdējo posmu Norvēģijas ziemas sporta paradīzē Holmenkollenā. Nedēļu iepriekš Otepē (Igaunija) finišēs IBU kausa izcīņa astoņos posmos. 

Avots: Egīls Jurisons Latvijas Avīze (24.11.2016)

2 Komentāri

"Dāmu komandā, izņemot Bendiku, pagaidām ir vienīgi Žanna Juškāne, taču abām, iespējams, pievienošoties Anda Muižniece un Inga Paškovska, kuras bieži startē distanču slēpošanas sacensībās, bet trenēties sākušas biatlonā."
Aktuāls citāts
24 • 11 • 2016 / 15:50
........jo februāri Baiba kā meteorīts ielidoja biatlona elitē, PK izcīņas posma sprintā Kanādā finišējot piektā un sezonas kopvērtējumā ieņemot 49. vietu, lai gan pirms tās savos 24 gados nebija ieguvusi nevienu ieskaites punktu.....
pirms tam stabili pa 90vietām....pareizo putru sāka ēst.

24 • 11 • 2016 / 15:56
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv