ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

30 • 12 • 2016

Madonas mērķis – pasaules čempionāts biatlonā

“Smeceres sils” Madonā šobrīd ir labākā slēpošanas bāze Latvijā un novadam kopā ar visu Latvijas biatlona saimi ir lieli mērķi – reiz tur sarīkot Pasaules kausu un arī pasaules čempionātu biatlonā. Ja igauņi Otepē var, kāpēc gan Latvijai nevar būt līdzīgas ambīcijas?

Nākamgad infrastruktūras attīstīšanai “Smeceres silā” no valsts ieplānoti 600 tūkstoši eiro, madonieši cer uz līdzīgu atbalstu arī turpmākajos gados. Lai saprastu, kā efektīvāk attīstīt šo sporta bāzi, Madonas novada pašvaldība decembrī sešu delegātu sastāvā apmeklēja četras biatlona bāzes Eiropā.

Par vīziju un braucienā redzēto stāsta Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks, kultūras un sporta jautājumu komitejas vadītājs Agris Lungevičs:

“Vai pasaules čempionāts biatlonā „Smeceres silā” ir sasniedzams mērķis? Jā un nē. Sasniedzams tas ir tikai tad, ja tāds ir uzstādījums un ir uzdrīkstēšanās doties tam pretī. Kad nu jau aizsaulē aizgājušais motosporta Lielais cilvēks Salvis Freimanis savulaik uzdrīkstējās sapņot par Nāciju Motokrosu „Zelta Zirga” trasē Ķegumā, tas likās neiespējami. Vienkārši neiespējami. Taču sasniegt var praktiski visu. Atslēgas vārdi ir: motivācija, pieejamie resursi, mērķtiecīga un kvalitatīva izaugsme, plānveidība, neatlaidība. Salvim Freimanim izdevās attīstīt „Zelta Zirga” motokrosa kompleksu par, manuprāt, šobrīd labāko Baltijā un Ziemeļeiropā. No sākuma tajā tika organizēti Baltijas līmeņa čempionāti motokrosā, tad Eiropas, Pasaules junioru čempionāti. Visbeidzot tika sasniegts ilgtermiņa sadarbības līgums ar „Youthstream” par pasaules kausa posmu organizēšanu. Palika pēdējais pakāpiens – Nāciju motokross, tas tika piepildīts 2014.gada sezonā. Paralēli tam visam norisinājās mērķtiecīga, saturīga, kvalitatīva bāzes attīstība (trase, pieguļošā teritorija, infrastruktūra), ieguldot pareizi, gudri, tieši tik, cik nepieciešams, lai celtu latiņu arvien augstāk.

Madonas novada pašvaldībai ir ambīcijas. Arī attiecībā uz „Smeceres sila” sporta bāzi, kuras attīstībā velku paralēles ar jau pieminēto „Zelta zirgu”. Ir jāiegulda plānveidīgi, gudri, pakāpeniski. Paralēli jāaudzē augstākā līmeņa sportiskie sasniegumi, taču tas jau minimāli ir pašvaldības ietekmes sfērā. Madona gluži kā Ķegums ne tuvu nav lielpilsēta. Taču tas nebaida. Mazliet baida Starptautiskās biatlona savienības (IBU) prasības pēc noteikta skaita nakšņošanas vietām sacensību laikā 50 km rādiusā ap sporta bāzi. Šo nakšņošanas vietu skaits pieaaug, attiecīgi pieaugot organizēto sacensību raudzei.

2018.gadā „Smeceres silā” jānotiek IBU kausa posmam biatlonā junioriem, 2020.gadā – pieaugušajiem. Šo sacensību norisei esošā infrastruktūra ir nepietiekama. Lai saprastu, kā efektīvāk attīstīt šo sporta bāzi, decembrī devāmies apmeklēt labākos piemērus Eiropā, kur bāzes top vai jau ir sagatavotas visaugstākās kategorijas sacensībām biatlonā.

„Duszniki Zdrōj” Polijā ir biatlona bāze, kura attīstās. Jau šajā ziemā tur notiks Eiropas čempionāts biatlonā. Tiek uzstādīti elektroniskie mērķi šautuvē, tiek pabeigta tiesnešu mājas būvniecība, sakārtotas citas infrastruktūras lietas. “Smeceres sila” līmenis nav tālu, tuvāko gadu laikā to sasniegsim. No teritorijas plašuma viedokļa esam daudz labākā situācijā. Taču poļi cenšas, to var just ik uz soļa.

„Hoczfilzen” Austrijā pēc bijušā Latvijas izlases biatlonista Oļega Maļuhina (šobrīd Madonas BJSS biatlona trenera) domām ir modernākā biatlona bāze Eiropā. Pēdējos gados bāzei pieguļošajā infrastruktūrā (slēpju smērētavas, iekštelpu šautuve, naktsmītnes, tiesnešu centrs, komandu ģērbtuves, utt.) ieguldīti ap 20 miljoni eiro. Šosezon Hohfilcene uzņems pasaules čempionātu biatlonā. Šī ir vienīgā bāze no četrām apskatītajām, kurā slēpošana notika pa dabīgo sniegu. Mākslīgais sniegs, tā ražošanas kapacitāte un deponēšana, jeb noglabāšana pa vasaru nākamajai sezonai ir viens no lielākajiem un finansiāli ietilpīgākajiem izdevumu posteņiem, ar kuru sastopas praktiski visas biatlona un slēpošanas bāzes. Arī mēs Madonā. Mums ir mākslīgā sniega ražošanas sistēma, kas vēl jāpapildina. Jāattīsta sniega deponēšana, jo bez šis sadaļas lielās sacensības piesaistīt nav iespējams. Gan klimatiskie apstākļi diktē šos noteikumus, gan nepieciešamās garantijas, ka sniegs būs pie jebkuriem apstākļiem. Austrijas bāze ir valsts armijas struktūras sastāvdaļa. Kad to neaizņem sports, „Hochfilzen” kļūst par bāzi karavīriem. Un kāpēc gan Latvijā tas nevarētu strādāt, it īpaši pie ļoti strauji augošā budžeta aizsardzībai?

„Ruhpolding”, Vācija. Ir decembra vidus, bet bāze slēgta. Nav ne miņas no mākslīgā sniega veidotām trasēm, no vēlmes piesaistīt cilvēkus laika posmā pirms vai starp lielajām sacensībām. Manuprāt, to atļauties var tikai vācieši. Sagatavo bāzi Pasaules kausa posmam, pārējais sekundāri. Iespējams, šī nianse parāda atšķirību starp tautas un augstas klases sportu. Attīstot „Smeceres sila” sporta bāzi Madonā, mēs mērķtiecīgi domājam par abiem. Par iespēju slēpot jebkuram entuziastam, sporta skolas audzēknim, kā arī augstas klases sportistam kvalitatīvās sacensībās. Tas nav vienkāršs salikums, jo nepieciešamas dažādu grūtības līmeņu trases, taču pārējā infrastruktūra viena otru papildina. Mūsuprāt, bāzei jābūt „dzīvai” nepārtraukti.

„Nove Mesto”, Čehija. Laikā, kad tur viesojāmies, notika Pasaules kausa posms biatlonā. Čehijas posms ir apmeklētākais visā biatlona sezonas kalendārā. Tur varēja sajust šī sporta veida patieso mērogu un elpu. 40000 līdzjutēju aizpildīja visas iespējamās tribīnes biatlona stadionā, mežā, trases malās. Atmosfēra – elektrizējoša. Redzot ko tādu, ir pilnīgi skaidrs, ka biatlons var būt bizness. Un ir bizness, ja vien viss ir salikts savās vietās. Kvalitatīva, moderna bāze, tradīcijas, mākslīgais sniegs, lielisks menedžments un pats galvenais – savi augstas klases sportisti. Čehiem tādi ir: Gabriela Koukalova, Andrejs Moravecs, Veronika Vitkova, Mareks Krčmars, utt… Nove Mesto nav liela pilsēta un šie daudzie skatītāji noteikti nav vietējie. Blakus esošās pilsētas lielumam, manuprāt, šajā gadījumā vispār nav nozīmes. Vai tas, ko redzējām Nove Mesto ir iespējams Latvijā, Madonā? No bāzes tehniskā līmeņa – ar plānveidīgu daudzu gadu darbu, pašvaldības, valsts, ES struktūrfondu līdzfinansējumu, varam sasniegt līdzīgu līmeni arī Latvijā. No biatlona popularitātes un skatītāju apmeklējuma viedokļa – gandrīz nereāli. Ja paralēli bāzes attīstībai augs biatlons kā sporta veids Latvijā kopumā, tajā skaitā ar augstas raudzes sportistiem un viņu sasniegumiem, tad tas izskatās jau pavisam savādāk.

2017.gadā “Smeceres silā” plānots pārveidot šautuvi un uzstādīt elektronisko mērķu sistēmu. Attīstīt hidrantu tīklu gar trasi, papildināt sniega lielgabalu skaitu mākslīgā sniega ražošanai. Tuvākajā nākotnē jāizveido sniega deponēšanas sistēma, kā arī jāuzbūvē lielā tiesnešu-sacensību vadības māja ar tribīnēm pretī šautuvei, kuras projektēšana jau ir uzsākta.”

Avots: la.lv

7 Komentāri

Tas ir labi, ka ir lieli mēŗķi!
Guntis
30 • 12 • 2016 / 20:39
Vajadzīga milzīga pārbūve. Bet kamēr vēl pieejama Eiropas nauda un deputātu labvēlība viss ir iespējams. Bet vēl jāņem vērā biatlona augšas.

31 • 12 • 2016 / 13:40
Ideja jau laba.Taču ekanomiskā pamatojuma nav nekāda.Lai uzbūvētu pasaules līmeņa bāzi,būs vajadzīgi miljoni,kurus vajadzēs atpelnīt.IBU kausi,vasaras PČ,junioru PČ-tās visas ir nerentablas sacensības organizātoriem.Tikt pie pieaugušo PČ un PK posmiem ir nereāli,jo arī igauņiem tas pagaidām ir tikai sapnis.
Nova Mesto nu nav apmeklētākais posms.Iesaku aizbraukt uz Vāciju,jo Oberhofā sanāk ap 80 000 skatītāju.

01 • 01 • 2017 / 11:03
Ir labi, ka Madonas pašvaldībai ir stratēģisks mērķis. Domāju, ka Agris Lungēvis ir reālists. Pat ja Smecersils savā attīstība tiktu līdz IBU kausam vai PK, vai PJČ, tad tas arī būtu atzīstams sasniegums gan Madonas pašvaldībai, gan biatlona kā sporta veidam Latvijā!

02 • 01 • 2017 / 08:50
Saistībā ar šādiem pasākumiem Ir jau arī netiešie ieņēmumi, kuri palīdz attīstīties Madonas uzņēmējiem, citiem darba ņēmējiem un tml. Nevar skatīt tikai vai pats pasākums dod plusus.

02 • 01 • 2017 / 20:40
Ir lietas, kas dzīvē atmaksājas netieši, nav iespējams visu vienmēr izmērīt grāmatvediskos +/-, šādi projekti noteikti vajadzīgi domājot ilgtermiņa plānos, es kādreiz 80-ajos gados slēpoju Smecersilā pa 2 klasikas sliedītēm, kas iedzīta pa izpļautu meža stigu. Paldies tiem, kas uzdrošinājušies sākt un darīt. Tā turpināt! Malači!

04 • 01 • 2017 / 07:45
Vēl skatītāju piesaistei Madonai vajadzēs nomainīt nosaukumu - gorod Vasjuki
Benders
07 • 01 • 2017 / 00:30
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv