ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

06 • 01 • 2015

Latvijas biatlons burkānu lauku meklējumos

Ziema ir klāt, un biatlons arī. Nedēļas nogalē Beitustēlenē (Norvēģija) notiks IBU 1. posma sacensības. Pasaules kausa (PK) izcīņas karuselis sāks griezties svētdien Zviedrijas pilsētā Estešundā ar stafetes sacensībām, kurās Latvijas sportisti gan nestartēs. Pirmais individuālais PK starts Estešundā plānots 3. decembrī.

Bijušais Latvijas biatlona ziedu laiku dalībnieks Gundars Upenieks šovasar atgriezās Latvijas Biatlona federācijā (LBF). Ieņemot viceprezidenta amatu, viņš pieņēmis jaunu dzīves izaicinājumu, lai gan LBF jau ir strādājis par ģenerālsekretāru. Ilggadējo LBF prezidentu Jāni Bērziņu ir nomainījusi politiķe Baiba Broka. Par jaunās varas iecerēm un pašreizējo situāciju Latvijas biatlonā arī saruna ar Upenieku.

Kā tu raksturotu pašreizējo situāciju Latvijas biatlonā?

Mums ir viens izcils sportists Andrejs Rastorgujevs. Tāpat ceram, ka Žanna Juškāne virzīsies augšup un biežāk iegūs ieskaites punktus. Līdz nākamajām olimpiskajām spēlēm ir trīs gadi. Žannai ir mērķis šajā laikā pietuvoties elitei. Solis distancē liecina, ka tas viņai varētu būt pa spēkam. Pārējiem vēl krietni jāaug, lai sasniegtu augstāko līmeni, tāpēc kopumā situācija nav viegla. Es pat nerunāju par labāko desmitnieku vai divdesmitnieku. Domāju, ka paies četri gadi, līdz vēl kāds mūsu sportists pāris reižu gadā «ieskries punktos», tas ir, iekļūs labāko četrdesmitniekā.

Kuri sāks Pasaules kausa izcīņas sezonu Estešundā?

Puišiem ir trīs starta vietas. Bez Andreja Rastorgujeva vēl startēs Rolands Pužulis un laikam jau Toms Praulītis. Vēl gan ir plānoti kontroltreniņi, kuros kaut kas nedaudz var pamainīties. Būs jācenšas iegūt vēl vienu kvalifikāciju, lai pēc Jaungada varētu startēt stafetes komanda. Meitenēm ir viena starta vieta Žannai Juškānei.
...

Edgara Piksona pieķeršana dopinga lietošanā ir trieciens arī šajā virzienā - būs sarežģītāk nokomplektēt stafetes komandu?

Jā, jo viņš komandā bija otrs spēcīgākais. Pērn Edgars divas reizes bija tuvu ieskaites punktiem. Katrā ziņā viņam tā nebija problēma - izpildīt kvalifikāciju. Pagaidīsim Estešundas posma rezultātus. Pēc tam jau varēs konkrētāk spriest par jauno sportistu izredzēm.

Vai taisnība, ka Piksonu dopinga kontrolētāji bija uzmanījuši pastiprināti?

Vēlreiz atkārtošu, ka no Edgara puses tā nebija apzināta rīcība, bet viņu tik tiešām bieži kontrolēja - gan mājās, gan arī starptautiskajās sacensībās.

Pēc Piksona pieķeršanas nav bažu, ka tagad biežāk tiks kontrolēts Andrejs Rastorgujevs?

Nu, nezinu, vai var vilkt šādas paralēles. Man gan jāsaka, ka Andreju jau tāpat ļoti bieži kontrolē, kā jau visus pirmā trīsdesmitnieka sportistus. Viņi visi ir iekļauti tā sauktajā Adamsa sistēmā, kurā katru dienu jāsniedz ziņas par savu atrašanās vietu, lai kontrolētāji varētu atbraukt. Drīzāk būs tā - jo Andrejs vairāk apgrozīsies pirmā desmitnieka tuvumā, jo viņam biežāk būs jādodas uz dopinga kontrolēm.

Sportistus nosauci, bet kurš būs izlases treneris?

Pasaules kausa izcīņas sacensībās galvenais treneris būs Intars Berkulis. Viņš jau tāpat bija plānojis būt kopā ar Andreju. Intars uzraudzīs piešaudi un pateiks, kurš konkrētajā dienā startēs. Viņam būs arī palīgs un tehniskais personāls.
...

Jaunā Biatlona federācijas prezidente Baiba Broka pati var iedot burkānu, respektīvi, naudu, - vai viņa zina, kur atrodas burkānu lauki?

Kad mēs aicinājām Baibu nākt par prezidenti, bijām pārliecināti, ka mums izdosies atrast burkānu lauku. Varbūt pat paplūkt no kaimiņu dārza (smejas). Mums bija zināma naudas summa, kas nepieciešama, lai biatlons izdzīvotu, un arī cik vajadzīgs, lai biatlons attīstītos. Katrā ziņā Baiba strādā. Viņa zina, kur burkāni aug. Sportisti ir aizvadījuši pirmo treniņnometni ar sniegu, kuras izmaksas bija no 13 līdz 15 tūkstošiem eiro. Esam pasūtījuši vienādas formas, lai mēs izskatītos kā vienota komanda.

Visu sarunu ar LBF vicepreizdentu Gundaru Upenieku lasiet pirmdienas, 24.novembra, laikrakstā Diena!

Avots: DIENA.LV

4 Komentāri

Kurš gan varētu būt tas "kaimiņu dārzs" no kā plūks burkānus ?
Nezinītis
06 • 01 • 2015 / 10:15
un "smejas" hahahahaaa

06 • 01 • 2015 / 12:06
Varbūt Liepiņu var uzskatīt par burkānu? Bet burkāns ir dārzenis un tomēr bojājas, ja visu laiku tiek turēts siltumā...

06 • 01 • 2015 / 16:16
jau sabojājies. Bet nekas. Uzšpricēs konservantus un stāvēs vēl gadus desmit

06 • 01 • 2015 / 23:21
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv