ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 01 • 2015

Atskats uz Latvijas čempionāta pirmo posmu distanču slēpošanā

Pagājušā nedēļas nogalē Priekuļos tika aizvadīts pirmais no trim posmiem Latvijas čempionātā distanču slēpošanā. Tas, kā ierasts, bija FIS statusā, pulcējot arī igauņus un lietuviešus. Kupls bija jauniešu grupu dalībniekus skaits, otrajā dienā sešās jauniešu grupās pulcējot pie 200 slēpotājiem. Ļoti aktīvi bija arī biatlonisti, kas jau tie paši slēpotāji vien ir, tikai ar šaušanas prasmēm.

Pirmajā dienā 10km klasiskajā stilā labus rezultātus uzrādīja Talsu biatlonisti, četri no kuriem – J.Damškalns, K.Vanags, N.Birkentāls, J.Šņoriņš – kopējā ieskaitē 34 dalībnieku vidū sarindojās secīgino 11. līdz 14.vietai, bet Gints Lūsis ierindojās 17.vietā. Atmetot ārzemniekus un ņemot vērā tikai Latvijas pārstāvjus, sanāk ļoti augstas vietas (3.-6.vieta un 8.vieta), ieskaitot pat bronzas medaļu, kuru ieguva Juris Damškalns. Tas tiešām labs panākums, it īpaši ne tik ierastajā klasiskajā stilā. Taču jāņem vērā, ka šosezon uz biatlonu no Latvijas izlases ir pārgājuši Roberts Slotiņš un Arvis Liepiņš, un pagaidām nopietni vairs netrenējas un nestartē Pāvels Ribakovs, kuri gan klasikā, gan arī slidsolī līdz šim ir bijuši priekšā visiem iepriekšminētajiem talsiniekiem, kuri visai bieži piedalās Latvijas čempionāta posmos, kā arī Skandināvijas kausā. Juris Damškalns bija Latvijas izlases sastāvā distanču slēpošanā no 2011.gada sākuma līdz 2013.gada pavasarim, piedaloties arī divos pasaules čempionātos 2011.gadā un 2013.gadā, kā arī vairākās FIS sacensībās un Skandināvijas kausa posmos ne tikai Latvijā. Svētdien Talsu biatlonisti arī labi nostartēja, kaut arī ierindojās nedaudz zemākās vietās nekā klasikā. Visi, atskaitot Šņoriņu, bet pieskaitot Naura tēvu Mareku Birkentālu, Latvijas pārstāvju vidū bija desmitniekā.

Dāmām 5km klasikā, kā jau iepriekš rakstīts, bija pavisam savādāka situācija un nebija īsti ārvalstu konkurences. Pirmajā divās vietās ierindojās abas jaunietes – 16 gadus jaunā Krista Razgale un tikai 14 gadus jaunā Patrīcija Eiduka, kuras abas aktīvi startē abos sporta veidos un ir līderu vidū savā vecumā gan slēpošanā, gan arī biatlonā. Svētdien 5km brīvajā stilā viņām pievienojās biatloniste Inga Paškovska, kura pēdējās sezonās piedalās vismaz vienā Latvijas čempionāta posmā, kā arī pērn startēja Skandināvijas kausā Madonā. Ņemot iepriekš uzrādītos rezultātus, no viņas gaidīja labāko rezultātu Latvijas slēpotāju vidū. Pēc pirmā apļa viņa arī bija labākā no mūsējām, piekāpjoties tikai pazīstamajai lietuviešu biatlonistei Diānai Rasimovičutei – Bricei, taču otrajā aplī strauji “pieplīsa” un, otrajos 2,5km zaudējot Patrīcijai Eidukai gandrīz pusminūti, beigās palika otrā no mūsējām un ceturtā kopējā ieskaitē. 

Vīriešiem svētdien 10km brīvā stila sacensību laikā sāka snigt, un tas ieviesa pamatīgas korekcijas (igaunis MortensPriks tāds ļoti smaidīgs devās uz apbalvošanu – aut.piez.). Sākumā trase bija ļoti labi sagatavota, ātra, bet tad pēc snigšanas palika daudz lēnāka. Uzvaru svinēja pamatā biatlonists Oskars Muižnieks, kurš regulāri katru gadu startē kādā no Latvijas čempionāta posmiem distanču slēpošanā un 2011.gadā ir piedalījies pasaules čempionātā. Skaidri ir divi faktori, pirmkārt,Oskars bija labā formā un spēcīgs, reāli pretendējot uz godalgotu vietu un arī uzvaru, un, otrkārt, nevar noliegt, ka laika apstākļi arī ļoti piepalīdzēja uzvaras izcīnīšanā, jo beigu galā startējušajiem favorītiem pēc pirmā apļa slēpes vairs neslīdēja.

Otrais bija lietuviešu biatlonists un labus panākumus guvušais Tomass Kaukenas, bet sešinieku noslēdza mūsu titulētais biatlonists Ilmārs Bricis, kurš vairs aktīvi netrenējas, bet tik un tā cenšas piedalīties sacensībās. Vienīgi šeit pārsteidza tas, cik milzīgas izmaiņas notika nedēļas laikā, jo Latvijas kausā biatlonā Madonā O.Muižnieks Kaukenam tīri slēpošanā zaudēja vairākas minūtes, bet nedēļu vēlāk Priekuļos jau bija priekšā vairāk nekā minūti, bet tā kā lietuvietis startēja pusminūti aiz Muižnieka, tad laika apstākļi abiem bija vienādi.

Interesanti sanāca, ka Latvijas kausa pirmajā posmā biatlonā uzvarēja distanču slēpotājs, bet slēpošanā pirmajā posmā – biatlonists. Taču te sanāca arī apstākļu sakritība. Gan laika apstākļi, gan slēpotāju paretinātās rindas (arī Liepiņš vai kāds cits, kas startētu beigās pie tādām laika apstākļu maiņām visticamāk ierindotos aptuveni tur, kur Indulis Bikše, kurš atzina, ka otrajā aplī bijis spēka pilns un vēlējies pielikt ātrumā, taču slēpes to nav ļāvušas – aut.piez.) iespaidoja slēpošanas rezultātu, savukārt, Andreja Rastorgujeva klātbūtne Madonā Latvijas kausa pirmajā posmā arī pamainītu vietu izvietojumu, pārējiem visiem pabīdoties par vienu vietu zemāk. 

4 Komentāri

Patrīcija ir malacīte :)
Sacensības ir izaicinājums...Novēlu, lai slēpotājiem slēpes nepieviļ! :)
L.
16 • 01 • 2015 / 23:00
Sievietem ir bijusi bediga situacija, shobrid ari virieshiem tada paliek....

17 • 01 • 2015 / 07:18
Beidzot vajag ielikt rezultātus pa grupām , jo tas bija arī LČ, vai skaitisim kurš kura vietā. Cik saprotu jaunākas grupas ārzemnieki arī ir ā.k. Vai gruti ievest kārtību protokolus.

17 • 01 • 2015 / 20:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv